Domstolssverige öppnar sig – och släpper fotoförbudet!

Fotoförbudet hävt.Sal 15, åklagaren mot Anna Larsson. Rättegångsspelet kan börja. Men innan processen inleds inskärper en av Svea hovrätts juristdomare, tillika en av dagens konferencierer, att fotoförbud gäller i rättssalarna men i dag görs undantag!

Så påannonserades rättegången som jag bevittnade i eftermiddag på plats hos 400- årsjubilaren på Riddarholmen. Saken gällde inte om den tilltalade (bilden) var skyldig till mened eller inte, utan åklagaren var missnöjd med tingsrättens påföljd villkorlig dom och samhällstjänst och yrkade att Anna Larsson trots sin ringa ålder (18 år) skulle dömas till fängelse i två månader. Hovrätten gick på åklagarens linje.

Men min poäng är inte att här referera de juridiska turerna under överläggningarna i denna fejkade rättegång som utspelade sig under söndagens välbesökta arrangemang Öppen domstol.

De som har följt mig genom åren vet att en processfråga ligger mig särskilt varmt om hjärtat, och den syftar just till att öka öppenheten, insynen och ytterst medborgarnas rättssäkerhet i våra domstolar. Jag talar om möjligheten att – åtminstone på försök – börja tv-sända rättegångar! (Läs mer bl a här, här och här).

Och när Domstolssverige nådens år 2014 bjuder in allmänheten för att därigenom bygga förtroende och demonstrera öppenheten i våra högsta rättsliga instanser, då gör man undantag från det över 60 år gamla fotograferingsförbudet i våra rättssalar. Som lagstiftare förstår jag vinken, och gratulerar mig själv till en smärre delseger!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.