Blev rätt skakad av oron som plågar företagare

Äntligen söndag i vårens tecken med balkongstök i solen. Är i valet och kvalet om jag ska jogga eller blogga.

Men i fredags deltog jag alltså i Stockholmsupplagan av Svenskt Näringslivs framtidsmöte och hann prata mer ingående med drygt 10-talet företagare. Samtalen handlade bland annat om sjuklöneansvar, LAS-regler och offentlig upphandling. Man behövde inte vara näringsminister för att konstatera att företagarnas missnöje över dessa ting är tämligen utbrett, om än inte lika kompakt som under Göran Perssons regeringar.

Tack och lov hade jag och andra politiker (däribland centerns Johan Hedin, socialdemokraten Teres Lindberg och KD:s Mats Odell) denna gång inte i uppgift att stå till svars utan att bekvämt ”lyssna in” vad företagarna hade att säga.

Som näringslivsvän, allianssupporter och inte minst ledamot av skatteutskottet blev jag rätt skakad av den oro som plågar företagarna i Stockholm. Jag talar om den så kallade dubbelstöten. Företagare – inte bara i Stockholm, kan inflikas  – har ren och skär ångest över att socialdemokraternas hot om höjd arbetsgivaravgift för anställning av ungdomar, dubblering av matmomsen på krogen och vänsterpartiets vinstförbud i välfärden, kan bli verklighet om Stefan Löfven får bilda regering i höst. Ett skräckscenario som i fredags bekräftades och konkretiserades av socialdemokraternas finansministerkandidat Magdalena Andersson, ironiskt nog samtidigt som jag – och Teres Lindberg – tog del av företagarnas våndor inför dubbel(s)töten.

Förresten, här intervjuas jag om företagarfrågor valåret 2014.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.