Hm, vinster och valfrihet i välfärden, nickade jag

Det händer att anhöriga kommer på besök innan vi i personalen har hunnit duscha deras åldriga moder som just har bajat på sig. Då tycker dom att vi har misskött deras mamma.

Det händer att mamma har avföring i blöjan när hennes anhöriga kommer på besök. Att mamma eller pappa bajar i bingen eller blöjan helt oavsett när vårdpersonalen finns till hands, hjälps inte. Det finns anhöriga som tycker att vi i personalen alltid missköter deras föräldrar.

ModerataföretagarrådetJa, vad ska man säga? Gamla, i många fall senila mammor och pappor bajar i blöjan – eller kanske utanför – och det tämligen oberoende av om det är kommunen eller någon privat entreprenör/företagare som har ansvaret för deras boende.

Med detta sagt har jag gett en glimt av vad det moderata företagarrådets seminarium på temat Vinster och valfrihet i välfärden handlade om när jag i veckan var moderator för tillställningen.

Jag var nyfiken på företagarna (från vänster till höger i bilden) Måbra FörskolorMama MiaKavat vård och Team Olivia. Företagarna, ägarna, grundarna var inbjudna för att berätta varför vinster behövs för satsningar på personal och kvalité, för att kunna servera god och nyttig mat till såväl spralliga elever som till friska gamlingar och borttynande dementa. Men framför allt – de gjorde tydligt att det handlar om rätten till valfrihet.

Hm, valfrihet, nickade jag instämmande, det är väl inget konstigt med det. Valfrihet för barn och deras föräldrar att välja skola, valfrihet för föräldrarnas mor- och farföräldrar att välja äldreboende – om inte själva så genom deras barn – och självklart önskas valfrihet också av kvinnor som vill välja barnmorska när graviditeten är bekräftad.

Så till socialdemokraternas senaste indignationsnummer om vinster i välfärden. Jag skriver upp det på kontot: innehållslösa valutspel. För den av socialdemokraterna (efter Uppdrag granskning) efterlysta prövning av det privata ägandet och långsiktigheten är sedan hyfsat länge omhändertaget av regeringens utredningsväsende här och här.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.