Inte mitt förslag men trots allt steg i nämndemannafrågan

Mina invändningar mot nämndemannasystemet är kända. Jag vill avskaffa den medeltida ordning med juridiskt oskolade lekmän i våra domstolar som sätter sig till doms över sina jämlika. Men jag ska inte trötta er med omtugg av mina teser. (Min senaste motion i ämnet gick igenom riksdagskansliets kontroll utan anmärkning och kan läsas här.)

Justitieministerns förslag till reformering av systemet nådde mig via Ekot. Reformen innebär kort sagt att nämndemän ska utbildas mer och lättare kunna plockas bort om de visar sig olämpliga för uppdraget. Medan Statskontoret får i uppdrag att vidare utreda rekryteringsprocessen – dvs om partierna även framöver ska kunna nominera sina partikompisar till domare.

Även om Statskontorets utredning ska få bort det mest skandalösa inslaget i nämndemannasystemet är det för mig oklart vad den i dag lanserade reformen egentligen syftar till. Lekmannainslaget tunnas ju ut om lekmännen ska bli mer professionella, ska de dessutom lättare kunna avsättas avlägsnar vi oss från tanken att nämndemännen med sin individuella rösträtt är jämställda med juristdomarna.

Summa summarum: Man kan inte både äta kakan och ha den kvar! Förslaget kan läsas i sin helhet här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.