Nu återstår för Ask att övertyga M-nämndemännen

Har med viss eftersläpning lyssnat på Nämndemannutredningens Inger Söderholm. Presskonferensen finns här (skrolla ner ett par snäpp), Söderholms förslag här.

Min inställning till nämndemannasystemet är sedan länge känd (kan inte minnas när jag skrev min första ledare i ämnet men senaste riksdagsmotionen kan läsas här). Så visst, jag välkomnar förstås Söderholms förslag att i alla fall kraftigt minska lekmannainslaget i våra domstolar. För som Söderholm möjligen en aning oförsiktigt lät förstå på tisdagens presskonferens: 3 000 färre nämndemän kommer att stärka rättssäkerheten.

Och förslaget tas väl emot av bland annat Folkbladet, SvD, DN, Hallandsposten, Sydsvenskan och Expressen. Motsträvigare är föga överraskande Nämndemännens riksförbund, och faktiskt också GP.

Nu återstår för justitieministern att ta matchen med riksdagspartierna som, om sanning ska fram, känner viss vånda över att i en framtid inte längre kunna belöna sina trägna gräsrotsfunktionärer med eftertraktade uppdrag som nämndemän. Ministern har ett tufft men nödvändigt arbete framför sig med att övertyga inte minst det egna moderatpartiet om vikten av att reformera nämndemannasystemet. Det är inget som man på partimöten tar poäng på, kan jag meddela.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.