Vi får säga upp tre anställda och stänga söndagar

Om matmomsen dubbleras går vi back 195 000 kronor. Dubbleras även arbetsgivaravgiften för unga innebär det ytterligare minus 85 000. På ett år handlar det om 270 000 kronor back. För att tala klarspråk: vi får säga upp tre anställda och stänga söndagar.

Jag vaknade i ett soligt Östersund. Det är sådan lyx man kan kosta på sig som riksdagsledamot när det är plenifri vecka. Det är då vi ledamöter kan resa och se oss omkring i valkretsen. Denna gång valde jag att lämna Stockholm eftersom jag ju möter Stockholmsväljare hela tiden. Senast härom dagen greppade en dam min arm på T-banan bara för att önska mig en fin dag. Jag hann inte utanför spärrarna i Gamla stans T-bana förrän en man spottade djävla högerhäxa efter mig. Men så kom jag upp i solen och där hejdade en kvinna mig för att säga att hon håller tummarna för mig. Ja, ni hör, som Stockholmspolitiker kampanjar jag hela tiden, dygnet runt.

bild

Men i morse vaknade jag alltså i Östersund. Klockan 08.55 blev jag upphämtad av moderatkompisar för promenad till Anna och Lars Ivarsson (han och hon på var sin sida om mig, längst till höger partibroder Joel Nordkvist, foto: partiombudsman Jananders Mattsson).

Sedan 25 år är makarna Sibyllaföretagare och visade upp ett gatukök i toppklass med allt vad det innebär i form av sopsorteringssystem, hypermodernt kök och fräscha matplatser. Långt ifrån alla Sibyllagäster äter ”takeaway”.

Överst på agendan: matmomsen. För vad händer med Anna och Lars livsverk om olyckan är framme och socialdemokraterna vinner valet och i enlighet med utställt vallöfte återställer den numera 12-procentiga matmomsen till 25 procent?

Före momssänkningen 1/1 2012 jobbade alltid två i köket hos Anna och Lars. Därefter arbetar alltid tre. Före 1/1 2012 orkade Anna och Lars inte vara bra chefer för sina anställda, de jobbade själva så många timmar att när arbetsdagen var slut var dom också det. Efter 1/1 2012 går Anna och Lars hem klockan 16.00 vardagar, efter lunch på fredagar, och om helgerna är de lediga. Numera har de tid och ork att bry sig om sina anställda. I dag kan vi andas, säger Anna, och vågar delegera, fyller Lars i.

Före 1/1 2012 blev det dyrt när kunden sa att jag tar med mig maten (12 procents moms) och sedan ångrade sig och slog sig ner i lokalen för att äta där (25 procents moms). Det blev dyrt även om kunden gjorde tvärt om, dvs ändrade sig och ville ta med sig maten i en påse i stället för att äta på plats (2 kr extra bara för påsen förutom tiden och kostnaden som det innebär att stoppa maten i påsen när den anställda  i stället hade kunnat vända en hamburgare).

Efter den 1/1 2012 har Anna och Lars fått ekonomiska förutsättningar att ha råd att vara kreativa, som de själva uttrycker de. De har långt gångna planer på att öppna en ”sidoverksamhet” till Sibylla-verksamheten.

Vad deras affärsidé går ut på tänker jag inte avslöja, men jag håller tummarna. Och återkommer till konsekvenserna för Anna och Lars med en dubblerad matmoms och en 50-procentig höjning av arbetsgivaravgifterna för unga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.