Kurvor som pekar rätt – om man vill se

Fler känner sig trygga, arbetslösheten minskar, barnfamiljer har fått bättre ekonomi, kurvan över anmälda brott viker neråt, uppsagda tjänstemän får lätt nya jobb och Aktiespararna noterar medlemstillväxt, vilket antyder att fler har fått råd att fundera på vad man ska göra med de pengar man inte behöver för stunden.

Alltihop är glada nyheter från förra veckan. Synd bara att inget fick det genomlag i nyhetsfloden som jag hade önskat. Därför kommer listan här i repris:

I måndags (13/1) presenterades Brottsförebyggande rådets trygghetsundersökning. Tvärtemot vad många säkert tror visar det sig att sedan 2006 har andelen otrygga människor i vårt land minskat från 21 procent till 15 procent. Men svenskt nyhetsfokus – också hos medier i allmänhetens tjänst – tog i stället mer fasta på den del av mätningen som visar att en (1) av tio (10) kvinnor undviker att gå ut ensam på kvällen.

I tisdags (14/1) rapporterade Arbetsförmedlingen att arbetslösheten fortsätter minska. I relativa tal, läser jag på myndighetens hemsida, är arbetslösheten 0,2 procentenheter lägre i dag än för ett år sedan. I gruppen ungdomar 18-24 år har arbetslösheten sjunkit med 1,2 procentenheter.

I torsdags (16/1) var det Statiska centralbyråns tur att leverera. Sedan 1997 har ”barnfattigdomen”, alltså andelen barn i familjer som har svårt att få pengarna att räcka till, minskat från 18 procent till 8 procent. Genomsnittsbarnfamiljens hushållsekonomi har stärkts. Medierna lyfter däremot gärna fram att barn som växer upp med två föräldrarna som båda jobbar har högre ekonomisk standard än barn som lever med bara en förälder, med eller utan jobb. Knappast någon större journalistisk bedrift att ”avslöja” en sådan självklarhet.

I fredags (17/1) kom så Brottsförebyggande rådets preliminära statistik över anmälda brott 2013. Förra året gjordes 7 990 färre brottsanmälning jämfört med 2012. Ingen dramatiskt nedgång men ändå ett positivt tecken särskilt med tanke på att Sveriges befolkning hela tiden växer.

På veckans sista arbetsdag (17/1) utnämnde Trygghetsrådet 2013 till Rekordår. Andelen uppsagda tjänstemän som i fjol fick nytt jobb har aldrig varit så stor under rådets 39-åriga historia. 88 procent (två procentenheter fler än 2012) kan gratulera sig till att ha få nytt jobb.

Till sist. I veckan noterade alltså Aktiespararna 738 fler småsparare under 2013 och bröt därmed en nära 15-årig trend av stadigt krympande medlemsstock.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.