Hen i förorten behöver jobb mer än en ditflyttad myndighet

Som ledamot av Skatteverkets insynsråd åker jag ett par gånger per termin till myndighetens huvudkontor i Solna, där numera drygt 2 000 av myndighetens 10 800 anställda arbetar. Tanken har faktiskt aldrig slagit mig att det är av integrationspolitiska skäl som Skatteverket har flyttat allt mer av sin verksamhet till Solna. Av GD Ingemar Hansson har jag snarare förstått att flytten av bland annat Södermalmskontoret främst syftade till att dra ner på hyreskostnaden för att på så sätt spara skattebetalarnas pengar. Om jag minns rätt handlade det i runda slängar om en besparing på sammanlagt 80 miljoner kronor som nu i stället kan användas till att jaga skattesmitare.

Utlokaliseringstrenden är tydlig. För inte så länge sedan lämnade Försäkringskassan sitt huvudkontor (med över 1 000 anställda) i innerstadens Klarakvarter för Telefonplan med cirka 50 miljoner kronor lägre hyreskostnad för skattebetalarna som följd.

Nu planerar integrationsminister Erik Ullenhag att utlokalisera Diskrimineringsombudsmannen till Tensta/Rinkeby. Men inte för att sänka hyreskostnaden utan av integrationspolitiska skäl.

Visst, jag inser också att utspelat kan ha sin plats i kölvattnet efter bränderna i Husby och annorstädes i förorterna. Jo, Aftonbladet Kultur hakar ju också på förortstemat om än i anonymiserad form. Förmodligen säkrast så.

Men låt oss sansa oss. Tål folk som bor i förorterna inte att höra den verkliga förklaringen?

Jo, självklart genomskådar människorna i Tensta/Rinkeby Ullenhags bluff, och det slår tyvärr inte bara tillbaka på honom själv utan mot hela regeringen.

Underskattar inte väljarna har varit mitt rättesnöre sedan jag tog steget över till politiken och jag har inte ändrat uppfattning. I det ligger till och från en sorg – typ som i dag, för jag tror aldrig i livet att det är fler myndigheter i förorten som behövs för att göra arbetslösa människor lyckliga utan vad som saknas är fler riktiga jobb. Jag har några funderingar på hur vi skapar dom, tar tacksamt emot dina tips!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.