Och Löfven kan behålla jobbskatteavdragen tillsammans med V?

Kan inte släppa Stefan Löfvens besked tidigare i dag om att socialdemokraterna inte tänker riva upp alliansregeringens eventuella femte jobbskatteavdrag om – Gud förbjude – S vinner valet 2014.

Visst i väljarnas öron, så också i mina, är det ljuv musik att alliansregeringens skattereformer som årligen ger de breda folklagren närmare en månadslön extra kvar på bankkontot, förblir intakta även med en S-regering. Det problematiska med S-ledarens löfte är bara att han faktiskt inte är i positionen att kunna lova väljarna det han gör. Då tänker jag inte i första hand på att Löfvens utspel har orsakat konvulsioner i de egna leden.

För lika osannolikt som det är att moderaterna 2014 kan bilda regering på egen hand, minst lika osannolikt är det att socialdemokraterna klarar att göra det.

Och det är då frågan infinner sig: Ska socialdemokraterna bilda regering med vänsterpartiet som har lovat väljarna att gå till val med skattehöjningar på 90 miljarder? Inklusive regeringsbildning med miljöpartiet som nöjer sig med skattehöjningar på 30 miljarder?

Nej, i så fall låter det inte som att det blir så många jobbskatteavdrag kvar.

Efter dessa funderingar återgår jag till inläsning av anställningsärendena inför morgondagens sammanträde med Domarnämnden. Visst är det viktigt att rätt personer utses till rikets högsta domarämbeten. Men den dramatiken är klart mindre än i den politiskt laddade skattefrågan, kan jag avslöja.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.