Höjer glaset för Mats Johansson, Hillary Clinton och Estland

Mats Johansson var en av grundarna av den svenska Måndagsrörelsen till stöd för Baltikums befrielse som 1990-91 höll 79 solidaritetsmöten på Norrmalms torg. Som chef för tankesmedjan Timbro drev han dessa år tillsammans med Andres Küng ett solidaritetskontor i Tallinn ägnat marknadsekonomisk utbildning. Han har utgivit minnesboken ”Måndag klockan tolv” (2011) och driver sedan dess tankesmedjan Frivärlds Östersjöprogram. Nyligen bildade han riksdagens baltiska nätverk med ett 40-tal riksdagskolleger från sju partier.

Så lyder motiveringen som också är anledning till att Svenska Dagbladets tidigare politiske chefredaktör, min förre chef och numera riksdagskollega Mats Johansson i dag befinner sig i Tallinn för att ta emot Estlands orden Terra Mariana av president Toomas Hendrik Ilves.

När jag efter torsdagens votering växlade några ord med Johansson utanför kammaren lät han på sitt torra karaktäristiska vis förstå att han mycket såg fram emot ceremonien där han befinner sig i fint sällskap med andra utländska mottagare som USA:s förra utrikesminister Hillary Clinton och Hans-Gert Pöttering, tidigare Europaparlamentets talman. Tillsammans med Johansson belönas de av republiken för sina insatser för Estlands frihet och demokratiska återuppbyggnad efter nära fem decennier av sovjetimperialistiskt förtryck. Att begivenheten är en stor händelse i Estland förstår man även utan språkkunskaper här.

Jag ser framför mig hur Hillary och Johansson förenar sig i en skål med republikens president och framför här mina varmaste gratulationer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.