Från Pajala till partiinternat med riksdagsgruppen

Denna vecka har inte nått halvtid och jag har redan klarat av mer än vad väljarna kan begära av en menig riksdagsledamot under en hel månad.

I måndags var det frukost på Stadshotellet i Luleå tillsammans med delar av Skatteutskottets kansli och en snudd på full uppslutning av ledamöter. Kvällen innan hade  Norrbottens landshövding Sven-Erik Österberg bjudit på middag i residenset. Kalixlöjromen till förrätt var i en klass för sig. Nej, jag tror inte att hövdingen stod för notan själv. Och varför skulle han förresten göra det?

Innan sängdags övertalade jag allianskompisen Karin Nilsson (C) att föreviga mig framför stadens stolta iskonstverk 2012 – en vitryggig hackspett, som på grund av alla kalhyggen lär vara en svårt utrotningshotad art i Sverige.

Måndagen bjöd på tidig uppstigning och många timmars bussåkning i snöstorm (50 mil, typ). Vid elvablecket rullade vi lyckligt in i Kaunisvaara (ett jättetack till den skickliga busschaufförskan), platsen/berget ligger i Pajala och där finns ett Folkets hus i vilket bygdens kvinnor hade tillagat och dukat upp en superb laxlunch som utskottet avnjöt tillsammans med företrädare från Northland Resourses.

Det krisande gruvbolaget kan knappast ha uppfattat Skatteutskottets besök som vältajmat men av detta märkte åtminstone jag inte ett  skvatt. Ja, även pajalaborna verkar hoppfulla om framtiden, själv funderar jag seriöst på att investera i bolaget. Gillar skarpt tanken på att hela Sverige ska leva, och även om Pajala är annorlunda hör det faktiskt till riket.

I tisdags vaknade Skatteutskottet, delar av kansliet och jag själv på Haparanda Stadshotell. Några timmars bussresa senare besökte vi Facebook i Luleå (bilden nedanför). Mycket spännande, läs bl a här!

Nej, männen som lotsade oss runt gav inte överdrivet stort utrymme för att ställa frågor. När jag undrade hur Facebook förhåller sig till den svenska lagstiftningen om signalspaning och FRA:s möjligheter att snoka runt i Facebooks kablar  – läs servrar – fick jag inget svar. Men tystnad är också ett svar så gott som något.

Efter lunch med  framgångsrika näringslivet i Luleå var det dags för flygresa hem för att hinna i tid till tisdagens sammanträde med M-riksdagsgruppen. En hel del viktiga grejer avhandlades, bland annat denna om förändringar av ledamöternas inkomstgaranti, med mera.

I dag onsdag inledde jag med utbildning om hur vi moderater i valrörelsen ska genomföra konstruktiva samtal med företagare och offentlig sektor. Allt i syfte att förhöra oss om hur och var de nya jobben ska växa fram. Ett stort tack till Marléne Lund Kopparklint för en inspirerande föreläsning! Nu väntar för min del din bok.

I morgon torsdag inleds med sammanträde i Skatteutskottet, sedan ett dygns internat med den moderata riksdagsgruppen. Det kan bli hur spännande som helst. Försvaret,  jobbpakten, Löfven, småpartiernas kris, ja brist på brännande aktuella ämnen saknas i inte. Tips från mig, alltså.

Vad som står på den verkliga dagordningen berättar jag inte.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.