Riksåklagaren bör ta ett allvarligt samtal med Lindstrand apropå ÖB

Om ÖB har gjort sig skyldig till brott mot rikets säkerhet är naturligtvis försvarsminister Karin Enström medskyldig. Det var min spontana reaktion när jag i morse hörde att chefsåklagare Tomas Lindstrand misstänker att ÖB Sverker Göranson har avslöjat för mycket när han sa att Sverige (men bara en del!) kan försvaras högst en vecka. Försvarsminister Enström instämde i analysen och menade till och med att en veckas försvarsförmåga var fullt tillräcklig.

Nej, detta är inte ett skämt även om hela saken är löjlig. Chefsåklagaren har visat prov på osedvanligt dåligt omdöme bara genom att inleda sonderingar om en eventuell förundersökning.

Visst, jag är riksdagsledamot, och i den egenskapen ska man inte blanda sig i myndigheters, domstolars eller för den delen åklagares beslut. Men samtidigt, självklart måste jag ha rätt att säga att det nu mer än någonsin behövs en fri och öppen debatt om det svenska försvarets dimensionering. Något som Lindstrand inte precis har bidragit till genom sitt utspel. Så ja, Riksåklagare Anders Perklev, du bör ta ett allvarligt samtal med din chefsåklagare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.