Gillar både Läckbergs Fjällbacka och tyngre litteratur

Noterar med viss tidsförskjutning att onsdagskvällens premiär i SVT av Camilla Läckbergs Fjällbackamorden inte föll alla på läppen. Nej, det är inte allom givet att uppskatta orealistiska kriminalserier med tonvikt på underhållning. Själv föll jag direkt. Dock med bock i kanten för att diabetikern Linda blir medvetslös bara sekunden efter att hon får en megados insulin (riktigt så snabbt faller man inte insulinkoma kan jag berätta).

Till de overkligare inslagen hörde också att Läckbergs makes alter ego – den snygge polisen i Fjällbacka – höll förhör med systern till Läckebergs eget alter ego. Men det tillhör kanske deckarförfattarnas privilegium att strunta i jävsreglerna?

Jag är alltså löjligt svag för svenska serier och det händer att jag fortfarande drömmer mig bort till repriserna av Skärgårdsdoktorn eller Saltön (skrev till och med en ledare i just det ämnet) för att inte tala om vilka spår Svenska hjärtan har satt i livet och fortfarande gör …

En av fördelarna med att semestra på en liten oansenlig och avlägsen ö är att här finns rikligt med tid att tugga i sig tänkvärda berättelser, också av det något tyngre slaget. Fram tills nu har jag avverkat Karin Johannissons Melankoliska rum, Gunnar Ekbergs De ska ju ändå dö,  Siri Hustvedts Sommaren utan män och Carl-Henning Wijkmarks vemodiga Stundande natten.

Men i fråga om nyttig läsning slår inget Karl-Olov Arnstbergs sjunde kapitel i Mera svenskt. Under rubriken Förbjudet att veta i Sverige får man sig till livs en skakande skildring av hur brottsutsatta människor fullständigt nonchaleras av rättssamhället i den politiska korrekthetens namn. Arnstberg är förvisso en kontroversiell professor och författare, men mitt intryck är att han drivs av sanningslidelse och att han ger blanka tusan i hur hans texter uppfattas.

Kerstin Ekmans roman Grand Final i skojarbranschen konkurrerar om förstaplatsen i min helgläsning. Jag har i och för sig bara avverkat drygt halva boken men det jag hittills läst är helt enkelt storartat. Kanske klämmer jag de återstående sidorna innan solen åter går upp över Karibiska havet.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.