Kvittningskalabaliken känns allt mer fjärran … puh!

Skulle inte tro att ni har hört en stämningsfullare Julberättelse än denna.

För det var en gång en riksdagsledamot som i mars kom på att det vore ju alla tiders att fira jul och nyår tillsammans med maken i paradiset på jorden. Sagt och gjort, ledamoten rådfrågar sin kvittningsman om möjligheterna att få bli utkvittad från omröstningarna i kammaren den 18-20 december. Svar kommer ganska omgående att kvittningsbegäran är beviljad, med det glada tillropet: Aruba låter ljuvligt!

Lättad och glad gav riksdagsledamoten klartecken till maken att skaffa biljetter och hotellrum. Våren gick, sommaren kom, hösten tog vid, riksdagsarbetet rullade igång och slutspurtade lagom till juletid. Vid sammanträde med riksdagsgruppen den 11 december meddelar så gruppledaren att de fyra allianspartierna har enats om att kvittningsförbud råder i voteringarna den 18 december.

Den tidigare så förhoppningsfulla riksdagsledamoten blir nu kallsvettig. För klockan 09.00 den 18/12 lyfter nämligen från Arlanda det efterlängtade planet mot Aruba. Vad göra? Ledamoten mejlar kvittningsmannen, påminner om det positiva beskedet daterat 28/3 och låter förstå (om än aningen skärrad) att hon räknar med att det tidigare kvittningsbeskedet gäller. Men nej, det utlysta kvittningsförbudet upphäver tidigare kvittningslöften.

Ledamotens ångest lindras inte precis av det beskedet, men helgen före jul besöker hon ändå mor och far i Kalmar (eftersom hon inte ska träffa dem i jul) och firar samtidigt sin storasysters födelsedag i Tålebo, Blomstermåla.

Återbördad till huvudstaden övermäktigas ledamoten av partilojalitet och hittar vid köksbordet hemma på Södermalm ett reguljärflyg till Aruba dagen efter kvittningsförbudet, dvs 19/12. Okej att maken ensam får sätta sig på Arubaplanet på tisdagsmorgonen, medan ledamoten infinner sig i riksdagen och där i kammaren trycker på rätt knappar.

För ordningens skull kontaktar ledamoten så partiets kvittningsman och får bekräftat att jodå, den tidigare beviljade kvittningen onsdagen 19/12 står fast. Bara att sticka iväg alltså, om än en dag försenad, med reguljärflyg till Aruba.

Då utlyses nytt kvittningsförbud, nu för onsdagen. Riksdagsledamotens nerver är slut. Men vad hon då ännu inte vet är att maken som just  har landat på Aruba där har mötts av det anlitade resebolagets besked att hustruns returbiljett 2/1 har ”cancellerats”. Eftersom hon inte var med på planet in får hon heller inte följa med planet ut. Resebolaget tvår sina händer och hänvisar till de lokala myndigheternas bestämmelser. Nu är det makens tur att få sin släng av Ågren.

Om detta trista besked har riksdagsledamoten inte en susning när hon packar resväskan efter en sen IP-debatt i kammaren i angeläget ämne. Hur det sedan gick? Jodå, ledamoten återförenades med maken i 28 graders värme på Arubas flygplats. Först på hotellrummet – 50 meter från Karibiens böljor – och efter några glas vin vågar maken berätta att hennes flygresa hem den 2 januari långt ifrån är självklar. Nej, eftersom myndigheterna på Aruba inte tillåter att turister flyger dit på ena sättet (reguljärt) och hem på det andra (charter).

Men Ving har gjort ett strongt jobb. De har förmått de arubianska myndigheterna att gå med på ett undantag från sina strikta bestämmelser, jag och maken får alltså flyga hem tillsamman. Jag är så tacksam för en fin julklapp! Det är härligt att kunna lita på vad som gäller, åtminstone 2 veckor framåt.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.