Djupsamverka med Skatteverket – an offer you can’t refuse?

Skatteverket erbjuder ditt företag – inte alla företag, men just ditt – en kvalitetssäkrad kontaktperson som ska hjälpa dig att deklarera rätt, förutsatt att du ställer upp på ”ömsesidig öppenhet”. I det ligger att du kommer få tydliga och snabba besked om verkets inställning i knepiga skattefrågor. Skönt tänker du, för då blir det ju lättare att göra rätt!

Inte bara det, informationen som du lämnar inom ramen för den fördjupade samverkansmodellen kan komma att användas mot tredje person, om informationen väcker misstankar hos verket. Men den ”ömsesidiga öppenheten” som du visserligen frivilligt har skrivit på, den inkluderar inte att Skatteverket i någon form av ömsesidighet ska ge dig råd om hur du kan minska skatten för ditt företag. Eller, med andra ord, hur du ska slippa betala mer skatt än vad du är skyldig till enligt lagstiftningen.

I helgen har jag haft anledning att fördjupa mig i Skatteverkets nya arbetsmetod ”Fördjupad samverkan”. Erbjudandet att ingå en skriftlig avsiktsförklaring om djupare samverkan med Skatteverket riktar sig alltså varken till privatpersoner eller till småföretagare utan till koncerner, det vill säga till större företagsbildningar där flera juridiska personer ingår. Allt i det föregivna syftet att skattefel ska undvikas och rätt skatt betalas.

Låter detta som ett lockande erbjudande? Eller som utpressning, ”an offer you can’t refuse”?

Funderar vidare.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.