Försöker men hjälp, kan inte komma på en rubrik

Om det inte hade varit för hearingen i Skatteutskottet nu på torsdag med anledning av alliansregeringens förslag om skattereduktion för läxhjälp, skulle jag förmodligen inte ha infunnit i Åsö grundskolas aula i kväll för att delta i Föräldraalliansens läxseminarium.

Men med facit i hand  är jag glad att jag satt där nedanför scenen och med spetsade öron lyssnade på en spännande paneldiskussion om varför skolor över huvud taget inte bör ge elever läxor (enligt Rotundaskolans rektor Linda Lindahl, längst till höger) eller om varför rut-avdraget har funkat så bra när det gäller läxhjälp till elever i grundskolan, dvs vid de allt vanligare köpen av rut-tjänster (Peter Burman, vd  My Academy, längst till vänster).

Och så klart var forskaren Ingrid Westlund jätteintressant att lyssna på, även om jag inte höll med henne om ett endaste ord. Förutom när hon sa att en förälder inte ska fråga hur barnet har haft det i skolan, utan i stället vad barnet har lärt sig i skolan i dag!

Jepp, just där kunde jag känna en sorg över att inte ha ett knyte i den åldern. Men så kom TT-flaschen i riksdagsmobilen: Israel och Hamas är överens om vapenvila i Gaza. Som senare lika flaschigt dementerades. Dock en påminnelse om lidandet i världen och att det inte är självklart att producera nya barn som ska tvingas dela detta lidande.

I går var jag någon helt annanstans. Närmare bestämt i sal 4, Falu tingsrätt. Rättssalen var inte lika ödslig då som förmodligen i kväll. Utöver en handfull advokater, en åklagare och ett par tingsnotarier infann sig uppskattningsvis ett 40-tal nämndemän och dito kvinnor.

Men nej, den församlade nämndemannakåren lät sig inte övertygas av mitt anförande om varför de bör avskaffas, eller i vart fall få mindre att säga till om.

Jag hade väl inte heller räknat med det. Likafullt är det i hög grad givande att få testa sina tankar på dem som utgör måltavlan för ett av mina mest enträgna reformbudskap inom domstolsväsendet. Nästa tillfälle för mig att avskaffa amatördomarna i svenska domstolar blir den 6 december, då har Stockholms nämndemannaförening bjudit in justitieutskottets ordförande Morgan Johansson (S) och mig att kivas om systemets vara eller icke vara.

Jag lär inte få pluspoäng då heller. Det brukar man inte få när man kliver in i lejonets kula.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.