Mor och far, Balingsholm, Gaza och Missing People

I förmiddags vinkade jag av mor och far som har besökt oss i helgen. Själv är jag särskilt nöjd med att ha fått guida runt dem i riksdagen, pappa provsatt till och med min bänk. Men Talmannen kan sova lugnt, jag kommer inte att facebooka bilden när pappa står i kammarens talarstol och läser lusen av … vem det nu var …

Efter att någorlunda ha konsumerat ifatt helgens nyhetsflöde gör jag framför allt två iakttagelser. Den ena gäller frivilligorganisationen Missing People som i fredags hittade den försvunna 9-åriga flickan i Göteborg. Är det en tillgång för svensk polis att människor via Facebook och sms snabbt sluter upp och bildar organiserade sökkedjor för att hjälpa människor att hitta sina älskade försvunna – levande och ibland dessvärre döda – eller är det ett problem?

Kriminologiprofessor Jerzy Sarnecki antyder här att det är ett problem att det civila, mänskliga engagemanget tar upp konkurrensen med polisen. Själv resonerar jag som så att även om den svenska poliskåren nu uppgår till 20 000 konstaplar så kommer den alltid att vara beroende av att vi medborgare hjälper till i form av tips om brott, märkliga händelser, skumma typer, vilsegångna personer osv. Alltså på pricken vad som var hela den bakomliggande tanken med närpolisreformen som skulle ha sjösatts 1994 om det inte varit för att Socialdemokraterna med Ingvar Carlsson i spetsen som villkor för att över huvud taget gå med på den tidens krissaneringen av decennier av misskött svensk ekonomi, krävde att regeringen Bildt skulle spara en miljard kronor på svensk polis. Så gick det som det gick …

I fredags förmiddag gjorde jag ännu ett studiebesök i verkligheten. Denna gången som praktikant hos kökspersonalen på Balingsholms kursgård. Vilket ställe!

Förutom att som på bilden rulla vit chokladtryffel till julbordet skalade jag också minst ett kilo morötter för ugnsgrillning till helgens bröllopsmiddag. Därutöver hade jag ingående samtal med anläggningens vd Lottie Orrvik, och jo, hon tyckte att det borde vara enklare att anställa just den arbetskraft som hon och Balingsholm behöver.

Ehh … frågan är aningen politiskt laddad – inte minst i mitt parti – så nej, jag gick inte in i detalj men förstod att  det kan ha handlat om ändrade LAS-regler

Medan jag rullar tryffel beskjuter Hamasregimen i Gaza den israeliska befolkningen. Det rapporteras att fyra israeliska soldater och fyra civilpersoner har skadats i staden Sdrot. Jag var där i förrförra veckan och träffade då också ett antal israeler som traumatiserats av att leva under konstant dödshot från den hatade och hatande grannen i söder. Och av dagens nyhetsrapportering förstår jag att det mesta tyder på en upptrappning av ett redan upptrappat läget.

Efter min tidigare bloggrapportering från studieresan till Israel och Palestina, inte minst från det oproportionerliga israeliska förtrycket i Hebron, har jag som vänta fått besvikna kommentarer från ett antal israelvänner. Men min ambition är att se denna mardrömslånga konflikt från två sidor. Och självklart lider jag med befolkningen i Sdrot, som utan egen skuld tvingas leva under ständigt dödshot från den palestinska sidan

 Varför är det så svårt att få människor att begripa att under den korta tid som vi har här på jorden så mår vi bäst av att inte dö?

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.