Var bara tvungen att fråga Bildt om Israel/Palestina

Ödsligheten, de igenbommade butikerna, tystnaden och de israeliska militärerna som följer oss hack i häl med skarpladdade vapen.

Det var den här bilden av den stendöda huvudgatan i Hebron som jag hade på näthinnan när jag vid dagens frågestund i riksdagen frågade utrikesministern vad han tycker om Israels oproportionerliga agerande mot palestinierna. Bara ett stenkast därifrån, på av Israel ockuperat bosättarområde, blomstrar kommersen och gatulivet.

Carl Bildt svarade mycket bra. Han fördömde ockupationspolitiken, den som tvingat fram decennier av exempellös brutalitet mot den palestinska befolkningen. Sveriges möjligheter att agera går framför allt via EU, ändå vet vi att det bara är USA som kan sätta verklig kraft bakom orden.

Många med mig tror och hoppas att Barack Obama lägger stor kraft på en fredsöverenskommelse baserad på en tvåstatslösning, nu när han inte längre behöver ta hänsyn till utsikterna att bli omvald som amerikansk president.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.