Alliansväljare gillar en borgerlig valseger, men partierna gillar … mest sig själva?

Kan avslöja att jag hela veckan har funderat på att insjukna så jag i morgon eftermiddag slipper att åka på studieresa till krutdurken Israel- Västbanken-Gaza. Inte blev jag lugnare av att UD råder svenskar att för närvarande inte bege sig till södra Israel. Men – gulp – det är väl bara att se faran i vitögat …

Annars har fredagen präglats av glada hejarop och ryggdunk – ja, i cyberymden alltså. Anledningen är att undertecknad tillsammans med vännen och tidigare statssekreteraren Krister Thelin i en artikel på SvD Brännpunkt tar oss friheten att slå ett slag – i luften? – för att alliansregeringen i nästa val inte bara ska gå fram samlat utan på riksplanet också göra det under den gemensamma partibeteckningen Alliansen. Se det gärna som ett medskick inför alliansledarnas stundande möte hemma hos centerledaren Annie Lööf i Maramö.

Men – OBS! – vårt förslag innebär INTE att de fyra partierna måste gå fram med ”en gemensam lista”! Nej, partierna ska fortfarande ha FYRA OLIKA VALSEDLAR som var och en toppas av den egna partiledaren. Det är ett smart sätt för alliansen att trygga ett fortsatt regeringsinnehav samtidigt som varje partis särskilda karaktär och profil bevaras intakt.

Nej, alla har såklart inte jublat över vårt förslag. Det tar tid för goda idéer att sjunka in. Surast är de liberala krafter som vill bryta upp blockpolitiken och som har hemliga drömmar om ett samarbete mellan socialdemokraterna och folkpartiet, eventuellt också med centern. Problemet med den drömmen är bara att alliansväljarna säger nej, de gillar tanken på en borgerlig valsamverkan (jo, man får skrolla en bra bit ner).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.