Nämndemannasystemet i blåsväder igen, eller talar vi storm?

Nämndemannasystemet har överlevt sig självt och bör omprövas. Ungefär så uttrycker jag mig i ännu en riksdagsmotion inlämnad och väckt i veckan under höstens allmänna motionsperiod som avslutades i eftermiddags. Konstaterar just att riksdagen inte har hunnit lägga ut mitt opus för i år på hemsidan, så ni får hålla till godo med fjolårets motion i ämnet (googla på mitt namn och nämndemän och ni lär finna … en mångårig kamp!)

Mitt motionsyrkande fick kuslig aktualitet när det pep till i mobilen och TT flashade att Svea hovrätt förklarar att en nämndeman är jävig i det så kallade Södertäljemålet. Det innebär att denna mammutlika mordrättegång måste tas om från början i tingsrätten, med allt vad det för med sig av lidande för vittnen och målsägande samt kostnader  för staten, det vill säga för oss skattebetalare. Prislappen för tingsrättsförhandlingen gick loss på 200 miljoner.

Eländet nu beror alltså på att en nämndeman har låtit bli att upplysa tingsrätten om att han även satt i Polisnämnden i Södertälje. Men hur skulle nämndemannen veta att den saken hade betydelse? Hela den påstådda poängen med nämndemän i våra domstolar är ju att de ska representera vanligt folk och inte veta något om juridik, till exempel vad som står om jäv i Rättegångsbalken.

Stolligt så det förslår, men så fungerar systemet. Och ja, det är just därför som jag i rätt många år nu har opinionsbildat om att nämndemannainstitutet ska avskaffas, så att rättskipningen i landet helt anförtros åt yrkesdomare med solida kunskaper i juridik.

Det ska bli himla spännande att se om min motion blir nerröstad av riksdagen igen.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.