På Västberga behöver missbrukarna inte samla ihop livet i en plastpåse varje morgon

SVT:s nyhetsinslag om det drogtoleranta missbruksboendet i Västberga kom som på beställning. Såväl professor Fred Nyberg som numera kära kombattanten Gudrun Schyman var inte sena att haka på vänsterspåret när vi i förmiddags bänkade oss i tjusigaste hörsalen på Uppsala universitet för att delta i U-FOLD höstseminarium. Temat var missbruk. Stort tack alla kunniga föreläsare från praktik och akademi som generöst bjöd på rön och erfarenheter!

Men hur var det nu med Västberga? För en hyggligt stor publik (300 personer, enligt Fred) ) förklarade jag det jag hade hunnit vaska fram sedan skandalreportaget i tisdags kväll (2/10), nämligen att på Västberga bor människor med svåra missbruksproblem, knarkare och alkisar så illa däran att de vanliga härbärgena normalt inte ger dem en säng för mer än en natt i taget. På Västberga Boende däremot får missbrukarna bo längre, utan skuldbeläggning och utan att varje morgon samla ihop sitt liv i en plastpåse.

De får inte bara mat och tak över huvudet utan också tillgång till utbildad personal som, när det är meningsfullt, uppmuntrar dem till att lägga in sig på behandlingshem för att få ordning på sina liv. Därför ställer jag inte upp på det schablonmässiga fördömandet av Västberga som lika säkert som amen i kyrkan har poppat upp efter SVT-inslaget.

Medan jag var engagerad i lärdomsstaden hade mina partikompisar fullt upp med att tänka på annat. Såsom att kommentera – och med rätta kritisera – Socialdemokraternas budgetmotion. Det är bra att partiet kan spela på flera strängar samtidigt!

På tal om olika strängar. I kväll infann jag mig på hjärtknipande begäran av min smålandsväninna Anna Benson på Clarion för att uppmärksamma Rosa Bandet och behovet av mer pengar till bröstcancerforskningen till alla kvinnors fromma. Angeläget, verkligen. Nära nog alla av oss har en syster, väninna eller mor som har upptäckt den där knölen i bröstet. Om vi nu inte har gjort det på oss själva. Peppar, peppar, tack och lov … säger jag.

Så om du inte redan har gjort det, sätt gärna in en slant på Måla Rosa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.