Kraftsamling med M-handläggare på anrika Gimo

Vilken är vinkeln? Jo, jag förväntas berätta hur man kan bli en vassare skribent och bättre nå ut i media. Varför är just jag inbjuden? Gissningsvis därför att jag är känd för att hyfsat bra nå ut i media. Och vilka är mina lyssnare?

Enligt handboken i mediehantering bör man ställa sig dessa tre frågor varje gång man inbjuds att delta i en debatt. Sålunda inledde jag passet efter lunch hos den moderata handläggarstaben med att ställa just dessa frågor, och svara på dem själv.

Framför mig satt ett 20-tal politiska handläggare i yngre medelåldern bänkade med blytunga CV:n och skyhöga ambitioner. Tack och lov tycks gänget – än så länge – föredra att arbeta för den moderata riksdagsgruppen. Och i väntan på höstens slit är de väl värda en kick-off-övning på moderatpartiets forna anrika herrgård i Gimo. På bilden delar handläggarchefen Gabriella Norén ut partiets mediepolicy, eller om det nu var motionspolicy inför den allmänna motionsperioden …

Själv uppehöll jag mig med att inskärpa att man måste veta vad man talar om, liksom varför man talar om just det man talar om och vilken målgrupp man riktar sig till. Av någon anledning har vi som är vana att skriva en ovana att presentera vår huvudpoäng allra sist i våra artiklar, energiskt underströk jag därför att en text oftast vinner på att det sista sammanfattande stycket helt sonika görs till inledning.

Sist men inte minst viktigt påminde jag om att människor i allmänhet inte är dumma som får och inte vill bli betraktade som sådana heller. Som skribent och talare – eller för den delen som politiker – får du alltså inte underskatta människors fattningsförmåga. Människor avskyr att bli förminskade, bättre då och mindre riskfyllt att formulera sig något över den genomsnittlige läsarens nivå.

Här bredvid har vi ställt upp oss. Från vänster kanslichefens högra hand Pia Bonaure, gruppledarens inrikespolitiske handläggare Tomas Ahlberg, undertecknad (ser måhända liten ut men mäter 175 cm över havet!), kanslichefen himself HB Ekström och så partiets jordbrukshandläggare Elin Hjulström. (Foto: Gabriella Norén).

Efter fototillfället tog jag och Elin bussen från Gimo till Uppsala för tåg vidare till huvudstaden och hem. Tackar på detta vis Elin för mycket bra prat om allt från båtbyggen och segling till EU och frihandel! Hör av dig om du vill luncha!

I morgon bitti väntar seminarium hos Wistrand där nya chefs-JO Elisabet Fura ska lägga ut texten om Europakonventionen på nationell nivå. En provsmak på det frukostsamtalet får man här.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.