Harpsund i skuggan av Anders Behring Breivik

Ökat reformutrymme, meddelar finansminister Anders Borg från dagens regeringsöverläggningar på Harpsund. Vad detta konkret betyder har jag i likhet med alla andra intresserade ingen aning om mer än vad jag har uppsnappat genom dagens nyhetssändningar. Visst, riksdagsgruppen är ännu inte samlad efter sommaren men nog känns det snopet att man som moderat riksdagsledamot och del av regeringsunderlaget inte har bättre information.

Men alliansregeringen annonserar alltså en ökad budgetsatsning med 23 miljarder kronor nästa år och ytterligare 27 miljarder året därpå. Detta enligt Rapport och Text-tv. I moderaternas färska interninfo på Iphone som jag håller i min hand saknas helt den sortens hårdfakta, bara allmänt tal om reformutrymmet.

I blickpunkten står i vart fall satsningar på vägar och järnvägar, forskning och företagsamhet. Det sistnämnda ska främjas genom sänkt bolagsskatt, oklart hur stor men allt handlar om att regeringen vill stimulera ekonomin och jobben.

Dagens nyhetsrapportering om regeringens budgetförhandlingar på Harpsund har dock helt hamnat i skuggan av mediernas massiva bevakning från Oslo tingsrätt och domstolens dom mot Anders Behring Breivik (som fyllde tv-rutan i stugan större delen av dagen, jaja, ursäkta att min morgonrock ligger slängd i fåtöljen!)

Alla som har kommit till tals om domen tycks vara överens om att det var rätt av Oslo tingsrätt att – i strid med åklagarnas yrkanden och det första psykiatriska yttrandet – anse Anders Behring Breivik som tillräknelig och därmed döma honom till Norges strängaste straff; 21 års fängelse och därefter utskrivningsprövning var femte år. Vilket i praktiken kan innebära bokstavlig livslång inlåsning.

Ja, även mannen i tv, eller om det nu var i radio, som menade att Anders Behring Breivik är gravt psykiskt sjuk, var mycket nöjd med domen och hoppades att ABB aldrig kommer utanför murarna. 68-vänstern har nyktrat till?

Jag är inte någon kriminalpolitisk mesboll, utan anser att det var rakt upp och ner rätt att döma en massmördare som Anders Behring Breivik till lagens strängaste straff. Inte för att straffet får den minsta avskräckande effekt på Behring Breivik och hans själsfränder, inte heller tror jag ett ögonblick på att fängelsedomen kommer att göra Anders Behring Breivik friskare. Men oavsett detta kräver sunda sinnen för rättvisa, i förening med behovet av upprättelse för Breiviks många offer, ett i praktiken livslångt fängelsestraff.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.