Studio Ett sänder enligt Lambertz och Quicks önskemål

Jag följer 28 personer på Twitter, en av dem är Sture Bergwall. Någon minut före klockan tre i eftermiddags twittrade Sture: ”Snart dags för Studio Etts sändning. Spännande!”

Upprinnelsen till det senaste dygnets ”spännande” medieståhej är förre justitiekanslern och numera justitierådet Göran Lambertz uppgörelse på DN Debatt. Som justitiekansler granskade Lambertz Rättssveriges hantering av Thomas Quick-fallet och kom då fram till att inga allvarliga fel hade begåtts. Alltså delar inte Lambertz slutsatserna i den framlidne journalisten Hannes Råstams kritikerrosade bok ”Fallet Thomas Quick”, där blytung kritik riktas mot den svenska rättsapparatens hantering av Quick, inklusive JK Lambertz egen granskning av just denna hantering.

Råstams kängor riktas mot förhörsledare, psykiatriker, åklagare och inte minst mot Quicks försvarsadvokat. I förlängningen också mot de domare och nämndemän som alltför godtroget lät sig vilseledas med följden att de förklarade Quick skyldig till de åtta mord som han under tung drogpåverkan erkände, och som han sedan i avgiftat tillstånd tog tillbaka i tv-inspelade djupsamtal med Råstam.

Nu höjs rösterna för att det ska tillsättas en kommission i syfte att granska fel och brister som kan ha begåtts. Själv är jag inte lika säker på att det behövs. Resningsförfarandet fungerar ju, lögnaren Thomas Quick frias i fall efter fall. Åtminstone bör man avvakta med ett eventuellt beslut om en kommission tills resultatet av de fortsatta resningsprocesserna står klart. Det kan ju faktiskt hända att några av morddomarna bedöms så övertygande att de inte undanröjs trots att Sture Bergwall har återtagit sina erkännanden, den saken vet vi faktiskt ännu inget om.

Förresten. I slutet av augusti överlämnar Tryck- och yttrandefrihetskommittén sitt betänkande till regeringen. Det är en utredning av det sällsyntare slaget. Efter många turer är kommitténs parlamentariskt tillsatta ledamöter överens om att grundlagarna TF och YGL inte ska ersättas av en ny grundlag eftersom det skulle göra det mycket lättare för EU att börja tafsa på den unika svenska öppenheten på tryck- och yttrandefrihetsområdet. Utredningens ordförande heter Göran Lambertz och han har beklagat att politikerna inte begriper bättre. Om någon vecka riskerar alltså Lambertz att få en förlorarstämpel inbränd i pannan. Hur undvika den negativa uppmärksamheten? Ja, ett sätt kan ju vara att kvickt flytta det mediala fokuset åt ett annat håll. Vilket Lambertz är på god väg att lyckas med.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.