Ulvskog spårade ur, Löfven spårade in

Vilken lördagskväll det är i Almedalen. Verkligen. Men jag vill åka hem. Sålunda mycket tacksam för att det inte var några problem alls att boka om morgondagens färja till Nynäshamn till en avgång ett par timmar tidigare. Jepp, det är trist att jag därmed missar alliansbroder Göran Hägglunds Almedalstal i morgon klockan 11.00 … men.

Faktum är att jag i år har valt bort de flesta partiledartalen i realtid. Jan Björklunds följde jag från tv-soffan. När Jimmie Åkesson äntrade talarsolen förra söndagen var jag förvisso på plats i parken. Förståelsen för demokratin krävde det.

Centerledaren Annie Lööfs tal i går på temat alliansen behöver en nytändning, reducerade vänstersossefeministen Marita Ulvskog till en fråga om Lööfs utseende. Tanken slog mig att den forna journalisten Ulvskog måste ha förlorat all fingertoppskänsla för vad som är hett stoff i det politiska motståndarlägret?! Det är inte centerledarens vackra nuna, kan jag avslöja … utan … just det.

Men självklart har jag i veckan lyssnat på den store ledaren, och på hans huvudmotståndare Stefan Löfven, som debuterade i Almedalen i dag, och i tältet hos Aftonbladet som syns på bilden.

Vad sa då socialdemokraternas nye partiledare som bör göra oss på allianssidan nervösa? Som flitiga twittrare redan har påpekat talade Löfven mycket tyst om med vilka partier han tänker sig få igenom sin politik om – hemska tanke – alliansregeringen skulle förlora valet 2014.

Frågan jag ställer mig är snarare om någon i publiken i Almedalen – förutom vi alliansare – egentligen var nyfiken på svaret. Löfvens främsta uppgift i dag var inte att presentera med vem hans parti ska bilda regering eller ha som stödhjul, utan att sälja in sig själv som pålitlig sosseledare, i Palmes anda, och väcka hopp hos urlakade gräsrötter i det socialdemokratiska tilltufsade partiet att S kan bli statsbärande igen.

Jag vill helst inte veta om det var en journalist, socialdemokrat eller rent av en moderat som i trängseln där i gränden efter Löfvens tal rapporterade rakt in i mobiltelefonen: Jag har just hört på Sveriges nästa statsminister.

Ni hajar, det är läge att lägga in en högre växel!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.