Jimmie Åkessons afton, men i morgon börjar allvaret i Almedalen

Äntligen på plats i Almedalen. Och så glad jag blev när ombudsman Gunnel Aho och riksdagskollegan Cecilia Magnusson, båda från Göteborg, smög upp bakom ryggen och hälsade hallå! Kärt möte!

I kvällens talarstol stod Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. Nej, Gunnel, Cecilia och jag föll inte i extas, om man säger så. Men visst, Åkessons debattartikel i Aftonbladet om att SD är redo att införa ett femte jobbskatteavdrag var inte helt utan poäng. Typiskt  bara att ett femte jobbskatteavdrag i Åkessons värld inte inkluderar utrikes födda.

För vad Åkesson glömmer såväl i Aftonbladet som i kvällens tal är att den svenska arbetsmarknaden behöver också människor med utländsk bakgrund som jobbar i den svenska välfärden för att säkra kvaliteten i den framtida vården, omsorgen och skolan. Och varför skulle då inte också utrikes födda människor här i Sverige omfattas av ett femte jobbskatteavdrag?!

Jag väntar mig självklart inget vettigt svar på frågan. Men tack till TT som bussigt har samlat ihop några av kvällens karaktäristiska Åkesson-citat:

”Låt det som nu sker i Europa bli startpunkten på monsterstatens fall. ” (Åkesson varnar för att eurokrisen leder till ökad överstatlighet).”Den andra muslimska erövringen av Egypten har inletts. ” (Åkesson fruktar att den arabiska våren och brödraskapets valframgång leder till muslimsk fundamentalism). ”Regeringen får på grund av sin feghet, nonchalans och arrogans gång på gång bakläxa i riksdagen. ” (Åkesson kritiserar Reinfeldt för att inte söka stöd för sina förslag). ”Det går inte att backa och gömma sig hur länge som helst. ” (Åkesson kritiserar S-ledaren Stefan Löfven för att inte ge besked om S-politiken). ”Massinvandring och splittringspolitik eller välfärd och värdegemenskap?” (Åkesson uppmanar övriga partiledare att välja.)

Men oj vad härligt det var att i förmiddags kliva av Gotlandsfärjan i Visby i härligt somrigt Almedalsväder! Det förvånar också mig en smula men jag gillar verkligen att stöta på människor från när och fjärran och avhandla livet, politiken eller vad andan faller på.

I morgon börjar allvaret för min del med tre tunga programpunkter.

Men just nu sitter jag bara och glor på en makalös solnedgång från den hyrda takvåningen strax utanför Södra ringmuren. Och kan inte förmå mig till det sänggående som så väl skulle behövas efter att i grisottan ha forslats med buss och färja till denna just nu världens mest underbara stad!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.