Avtackar Götblad med debatt om brottsligheten i Malmö och Södertälje

I eftermiddag avtackas stadens länspolismästare Carin Götblad. Om det inte vore för en kollision i almanackan hade jag absolut dykt upp på mottagningen och personligen framfört ett tack.

Nej, det ska gudarna veta,  i varje läge har jag inte applåderat  Stockholmspolisen under Götblads ledning. Men under hennes tid har nya friska grepp tagits. Tänker särskilt på länspolismästarens ansträngningar att bredda mångfalden inom polismyndigheten. Satsningen på bättre kontakt mellan polis och ungdomar i förorterna vet jag inte riktig utfallet av, men det var ett nytt sätt att angripa ungdomsbrottsligheten.

Själv har jag flera gånger stött på Carin Götblad i samband med Stockholm Pride. Från att ha varit kritisk mot att uniformerad polis gick med i demonstrationståget är jag sedan flera år övertygad om att svensk polis har en viktig opinionsbildande roll när det gäller att påverka homofoba attityder och motverka hatbrott mot HBT-personer. Den ögonöppnaren har jag inte minst Götblad att tack för!

Listan kan göras längre på bra saker som stadens högsta polischef har gjort. Men jag stannar här och önskar Götblad lycka till i hennes nya uppdrag som nationell samordnare mot våld i nära relationer. För att ro det uppdraget i hamn lär behövas – förutom socialt patos – hårda nypor.

För mig är det dags att bege mig till Elite Marina Tower Hotel. På inbjudan av Stockholmspolisen ska bl a riksdagskollegan Mehmet Kaplan, Rikskriminalpolisens chef Klas Friberg och jag delta i en paneldebatt om den organiserade brottsligheten och dess eventuella hot mot demokratin. Utgångspunkten är den grova kriminaliteten i Malmö och Södertälje.

Lovar som alltid att göra mitt bästa för att det ska bli en lyssnansvärd debatt i ett mycket angeläget ämne. Det får bli mitt tack till Carin Götblad!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.