DN laddar med klasshat inför första maj

Snubblar över en text om det våldsamma klasshatet. Nej, det handlar inte om franska jakobiner eller om ryska bolsjeviker, utan det är DN som laddar om inför årets första maj (DN 28/5 Kulturdelen s. 10-11, ej utlagd på nätet, man kan förstå varför …)

Läsningen skrämmer och lugnar på samma gång. Lugnar därför att klasshatsretoriken blir för mycket till och med för textförfattaren Jens Liljestrand. Den annars så pålitlige vänsterdebattören Liljestrand uttrycker vämjelse över arbetarpoeten Johan Jönson, nominerad till Nordiska rådets litteraturpris.

Den på det fina förlaget utgivna poeten Jönson läste i veckan på Dramaten egna dikter under en välbesökt samtalskväll på temat En fråga om klass. Medverkade gjorde bland andra radioteaterns chef Stina Oscarson och justitieminister Beatrice Ask. Poeten Jönson lät då förstå att han hatar inte bara alla (oss) som bor på Södermalm (gulp) utan också önskedrömmer om hur landets statsminister blir skjuten i huvudet i direktsändning.

Tror ni att publiken applåderade? Fel, den jublade och falsettskrek “wuuu-hu”! Och klappade om poeten när han klev av scenen. (Allt enligt Jens Liljestrands referat i DN som DN alltså inte har lagt ut på nätet.

Det är nästan så att jag vill instämma i Liljestrands avslutande uppmaning till den litteraturprisnominerade poeten: “du (Jönson, alltså) kan ta ditt/jävla klasshat och/köra upp det i röven”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.