Jan Guillou: Skärtorsdagen är en lämplig dag att släcka häxprocesser

Vilken dag på året kan vara mer lämplig än Skärtorsdagen om man vill uppmärksamma en häxprocess?

Så det förvånar mig faktiskt att Aftonbladets skjutjärnskolumnist Jan Guillou missade att göra den enkla poängen i sin påskdagskrönika. I stället raljerar han reflexmässigt på vänstern-hatar-domare-manér:  ”.. Svea hovrätts skickliga val av datum för att offentliggöra det senaste beslutet om resning för Thomas Quick, skärtorsdagen, var en garanti för minsta möjliga publicitet.”

Tråkigt. För tänk om Jan Guillou i stället hade kunnat applådera Svea hovrätt som på Skärtorsdagen just underkände Falu tingsrätts besynnerliga resonemang, för att uttrycka det milt, och beviljade Thomas Quick resning. Denna gång för morden på de norska kvinnorna Trine Jensen och Gry Storvik som mördades i Oslo 1981 respektive 1985. Sedan utgår jag kallt ifrån att Jan Guillou precis som jag önskar att Trine Jensen och Gry Storviks mördare grips, och döms till straff av domstol.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.