Bodström ångrar sig, och jag är väl inte förvånad

Thomas Bodström har rätt i att skärpningen av sexbrottslagen som han var med att driva igenom som justitieminister i praktiken blev en flopp. Jag tillhörde dem som tidigt var kritisk till att Bodström utvidgade våldtäktsbegreppet till att omfatta också sexuella relationer där det inte finns ett spår av vare sig våld eller tvång. En bisarr men lätt förutsebar konsekvens av lagändringen var att frivilligt sex mellan unga människor i 15-årsåldern kunde träffas av kriminaliseringen. I dag kritiserar Thomas Bodström domstolarna för att de inte tolkar lagen som han hade tänkt sig …

Till skillnad från Bodström hade vi riksdagsledamöter ingen riktig valmöjlighet när vi häromveckan för andra gången gav klartecken att genomföra det omdiskuterade Datalagringsdirektivet. Varför jag röstade ja utvecklar jag här i Barometern.

Så till dagens – hittills – största händelse, ja förutom att Saabs konkursförvaltare har meddelat att boets skulder kan uppgå till svindlande 12 miljarder kronor. Den smällen balanseras av att Volvo vill ge 1200 ungdomar chansen till ett jobb, enligt vad Volvos vd Olof Persson skriver på DN Debatt.  Alla tiders!

Hoppas att Persson inte minns mitt pinsamma feltänk när vi råkades på Grand Hotels svårslagna Vintermingel i februari. Jag ställde den i mitt tycke begåvade frågan om vilket intresse Volvo hade i Saabs konkursbos tillgångar. Jag hade inte fattat att Perssons Volvo Lastvagnar inte har ett smack med biltillverkning att göra. Den hygglige Olof Persson såg aningen konfunderad ut men svarade artigt att vad han kunde se hade hans företag inga sådana intressen (men möjligen kinaägda Volvo Personvagnar). Jo, man lär så länge man lever!

Och här ytterligare bevismaterial på att våren är kommen.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.