Aung San Suu Kyi får mig att inse ett och annat

Nu får hon en officiell plats i landets politik, jublade nyheterna världen runt i morse.

Under dagen har jag inte kunnat slita mig från rapporteringarna om demokratikämpen Aung San Suu Kyis intåg i det Burmesiska parlamentet. Visst önskar man och vill gärna tro att nobelpristagaren San Suu Kyis uthålliga mod till sist gjort skillnad, att generalerna fick ge sig för en moraliskt överlägsen kraft. Men förnuftet säger att det kan vara att se saken i ett alltför romantiskt ljus. Generalerna har styrt med järnhand i decennier, nu visar de inför en förbluffad omvärld ett mer mänskligt ansikte. Förklaringarna är nog mer komplexa än att de plötsligt har fått byxångest inför vad Aung San Suu Kyi kunde ha hittat på i sin husarrest.

Demokratikämpe? Nej, det är inte känslan som vardagligen uppfyller mig när jag om morgnarna promenerar till tjänsterummet i Ledamotshuset på Mynttorget 2, Helgeandsholmen.

Men tänk, ett folkligt förtroendemandat i Sveriges riksdag? Att det ska behövas ett öde som Aung San Suu Kyis för att jag ska inse min betydelse som en av de 349 som utgör Sveriges högsta politiska församling? Men i dag har i alla fall polletten trillat ner. Jag är viktig för demokratins skull och kan göra skillnad!

I förmiddags anlände jag förresten till Sunne för traditionsenligt påskfirande i stugan. Solen har värmt riktigt hyggligt på trappan där jag efter lunch betade av pliktläsning varvat med telefonsamtal (TV4 hotar att komma upp hit i skogen och intervjua med anledning av Anders Pihlblads bok om bland annat de privata partibidragen till De nya moderaterna). Ja, alla vet ju vad jag tycker.

Där på trappan i solen lät jag mig också imponeras av eftermiddagens Dilsa i P1, simultant fokuserad på det virvelvindslika fågellivet vid fröautomaten. Två tranor flög värdigt trumpetande över tomten, ännu en bekräftelse på att våren är i antågande.

Det artar sig med andra ord till en vecka med ömsom jobbläsning, ömsom artikelskrivande och författande av åtminstone några läsvärda blogginlägg, varvat med fysisk aktivitet i form av 7 km löpträning för att hämta tidningarna i brevlådan.

Mitt i djupaste skogen men ändå är allt som vanligt. Så tacksam för det!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.