Konstaterar att Anders Borg borde älska mig …

Taxichauffören som fångade upp mig utanför Centralstationen på Vasagatan efter inspirationsdagen hos M-kvinnorna i Kalmar förstod inte varför Socialdemokraternas Urban Ahlin tidigare i dag var ute och vevade om att Sossarna inte skulle ha agerat annorlunda än regeringen i Saudiaffären.

Nej, jag kunde inte ge chauffören – som förresten var född i Syrien – något bra svar på den frågan. Men en gissning är att Ahlin sannolikt inte har någon avsikt alls att hjälpa regeringen. Frågan som hänger kvar i luften (efter Ahlins speltaktiska (?) utspel) är snarare varför Sten Tolgfors i så fall kastade in handduken om Socialdemokraterna ändå skulle vara beredda att förlänga det omdiskuterade vapenavtalet med Saudiarabien om – Gud förbjude – S vinner valet 2014?

Jag löser inte den gåtan i kväll, tröstar mig med att det gör ingen annan heller. I stället konstaterar jag att det var härligt att i förmiddags i Kalmarsalen inför företagsamma M-kvinnor få lägga ut texten om Rut- och Rot-reformerna så här långt. Jo, jag passade givetvis på att påminna om alla 10 000-tals nya jobb som har skapats inte minst för tidigare långtidsarbetslösa kvinnor med utländsk bakgrund som genom Rut-reformen har fått tillträde till de sociala trygghetssystemen samtidigt som påspädningen ökar till statskassan när svarta städjobb blir vita.

Allt detta vet vi, men det förtjänar att påminnas om!

En tydlig attitydförändring som jag har märkt efter den 1 juli 2009 då skattereduktionen infördes för Rut och Rot är att det inte längre är lika comme-il-faut på parmiddagarna här på Söder där jag finns, att tipsa forna journalistkolleger … förlåt, bekantskapskretsen, om bästa svartjobbande polska städerskan eller byggjobbaren. Alliansreformerna har haft det goda med sig att de inte bara ha höjt anseendet och statusen på dessa tjänster utan också fått oss (ja, eller ni, för jag har aldrig köpt svarta tjänster) att tycka att det är sunkit att anlita svartjobbare. Inte minst som ledamot av Skatteutskottet inser jag att det är just här – i denna attitydförändring – som den stora samhällsvinsten ligger.

Tack vare ett om inte optimalt men ändå hyggligt rättvisare skattesystem med jobbskatteavdrag, skattereduktioner och mer pengar kvar i människors plånböcker så tycker ganska många att det inte längre är lika okej att köpa svarta tjänster. I stället köper man hellre vitt och bidrar därmed till sundare konkurrensvillkor för landets företagare och till sundare statsfinanser. Räck upp handen den som är emot!

Jepp, Anders Borg borde älska mig efter detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.