Varken Ulf eller jag har blivit uppringda av statsministern …

Hallihallå, har jag några läsare kvar? Frågan är berättigad med tanke på min frånvaro i bloggosfären denna vecka. Men tiden har inte funnits så häng med nu!

Finansministerns statssekreterare hade just börjat mala (förlåt) överlägga med mitt utskott enligt 10 kap 4 § riksdagsordningen med anledning av den svenska ståndpunkten rörande ett par EU-direktivförslag om skatter på finansiella transaktioner och – om jag minns rätt – samarbete om punktskatter. Tolv minuter in på Skatteutskottets sammanträde kom TT-flashen: Sten Tolgfors avgår.

Nej, personligen blev jag inte jätteförvånad. Tolgfors har säkert goda skäl för sitt beslut, det utgår jag från även om jag inte är mer insatt i Saudi-turerna än andra. Men det var en intressant upplevelse att på plats i den inrikespolitiska hetluften iaktta den böljande vågrörelsen runt utskottets sammanträdesbord när riksdagsledamöterna en efter en sänkte axlarna och sjönk in i sina smarta mobiltelefoner.

Jag tycker att Tolgfors gjorde ett samlat och sympatisk intryck vid förmiddagens presskonferens även om han hårt spelade ut familjen-har-lidit-nog-kortet. Jag hoppas verkligen att han vid det här laget har fått åtminstone en gnutta ro.

Vad jag gjorde sen då? Nej, jag slöt inte upp till riksdagens frågestund kl 14.00 med statsministern. Det borde jag kanske ha gjort, men i stället filade jag på en lysande text om riksdagens beslut nyligen om datalagringen. Sedan en tid är jag krönikör på Barometerns ledarsida.

Resten av dagen har jag haft fullt upp med att förbereda mitt framträdande hos M-kvinnorna i Kalmar, som har bjudit in mig till inspirationsdag. Den vill man ju inte missa, så i morgon efter lunch sätter jag mig på tåget mot barndomsstaden för att efter fredagsmys och övernattning hos morbror Stefan prata om den allt populärare Rutreformen på lördag. Jo, det blir nog en del prat om Ruts broder Rot också.

Ämnet är i högsta grad aktuellt. I onsdags debatterade Skatteutskottet om svenska medborgare ska kunna köpa Rot och Rut-tjänster också i EU. Jo, den fria rörligheten i EU av varor, tjänster, kapital och människor inkluderar även Rot- och Rut-tjänster. Det har jag utvecklat här men oj vad S, V, MP och SD mår illa av att höra den sanningen.

Kanske inspirerade det min partibroder Johnny Munkhammar (ryggen till vänster i bilden) att i onsdagens kammardebatt fäkta med ideologiskt blanka vapen mot en alltmer rödbrusig Peter Persson (S). Vem som vann? Gissa.

 

En närmast historisk riksdagsdebatt och dito riksdagsbeslut ägde rum i eftermiddags. I racerfart – nåja, i alla fall snabbt – ska regeringen återkomma med lagstiftning som ger barnlösa ensamstående kvinnor rätt till assisterad befruktning. Men inte bara det.

Socialutskottet har enats om att regeringen ska tillsätta en förutsättningslös utredning om regleringen av surrogatmoderskap. Olof Lavesson och jag är svårt insyltade genom vår motion, och det är vi så gärna! Missade ni förresten Lavessons anförande i talarstolen? Debatten går i repris här!

Det nödvändiga tragglandet i utskott och partigruppen har i alla fall gett mig nya vänner, en av den är snuten (förlåt, polisen) till vänster, Ulf Berg från Dalarna, tillika partikollega i Skatteutskottet. Själv ser jag ut som om jag har missat duschen efter söndagens Premiärmilslopp, men observera det vackra påskblomsterarrangemanget i bakgrunden!

Vad Ulf och jag pratade om? Tja, vi gratulerade varandra till att ingen av oss under dagen hade blivit uppringd av statsministern …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.