Väljarna tyckte inte så illa om vår politik

De två eleverna från Viktor Rydbergs-gymnasiet i Djursholm var i stort sett helnöjda med sitt plugg. Låt vara att de inte förstod varför alla deras engelskspråkiga lärare som bara undervisar på engelska måste kunna bättre svenska. Nej, det begriper inte jag heller.

Den ena tjejens förtroende för äldreomsorgen var däremot på fryspunkten. Plågsamt nära hade hon upplevt hur vårdföretaget brustit i omvårdnad i livets slutskede av hennes mormor. Hennes budskap till mig som lördagskampanjande politiker? Fixa så att vårdpersonal bemöter äldre med mer respekt!

Det är ingen hemlighet att Moderaterna på välfärdsområdet har en förtroendekris att vända inför valet 2014. För att lyckas med det behöver vi väljarnas synpunkter. Sagt och gjort. Utrustade med ryggsäckar packade med frågeformulär spred vi partikompisar från Söder- och Norrmalm ut oss i Gamla Stans gränder (bilden) för att ”lyssna in” väljarnas synpunkter på den moderata välfärdspolitiken.

Själv placerade jag mig utanför riksdagen. Nej, det ska inte tolkas som att brottslingen återvänder till brottsplatsen eller ens brist på fantasi, utan platsen underlättade upplägget med SVT. Jag är nämligen medspelare i en pågående dokumentär (jepp) som ska sändas lagom till valet 2014, och SVT ville alltså fånga mig ”in aktion” i några filmsnuttar.

Paret från Enköping (det är gott om tillrest folk på Riksgatan en lördag) var inte nådiga i sin kritik. Läkaren därhemma hade uppmanat kvinnans mamma att dricka om hon nu inte kunde svälja mat. Sväljsvårigheterna diagnostiserades försent men var alltså långt gången cancer i halsen, med följden att mamman tre veckor senare ramlade ihop och avled.

Så vad är ert budskap till oss moderater, försökte jag och har nog aldrig känt mig så obekväm. Men kvinnan var klok, hon förstod att det primärt inte var Moderaternas fel att hon hade förlorat sin mor i förtid. Men kunde vi ändå inte göra något för att förbättra kvaliteten på läkarutbildningen? 

Den glada kvartetten från Östersund var på besök i huvudstaden för att avnjuta kvällens show med Björn Skifs och Lennie Norman. Överdrivet intresserade att prata välfärdsfrågor var de inte. Och Moderaterna var inte deras parti. Men jag fick ett napp, sällskapet kunde inte begripa varför deras kommun ska satsa 260 miljoner skattekronor på att bygga en arena. 

Fast de gillade Fredrik Reinfeldt! Men hos er styr ju Socialdemokraterna, inflikade jag. Just det, fick jag skrattande till svar. Gissar att de muntra motsägelserna fick mig att se ut som en storgapande uggleholk i ansiktet.

Det 65-åriga paret från Skara var väldigt missnöjt med regeringens pensionsärspolitik, som var deras välfärdsfråga nummer ett. Paret var socialdemokrater sedan barnsben och kunde inte begripa varför borgarna förvägrade dem som har byggt landet en anständig pension? Jag lyssnade länge och väl. Påminde sedan lite försiktigt om regeringens hittills genomförda skattelättnader för just pensionärerna. Jodå, själva kunde de lägga undan en slant varje månad …  och finansminister Anders Borg gillade dom skarpt.

Om jag ska försöka mig på att sammafatta dagens kampanj får det bli att vi moderater kanske inte ska pudla runt alltför mycket. Skrapar man på ytan kommer det förvånansvärt ofta fram att även sosseväljare, för egen del bevars, är någorlunda nöjda med vad regeringen hittills har åstadkommit också på välfärdsområdet. Men därifrån till att i skarpt läge också rösta på Moderaterna är det förstås en bit kvar. Så håll kampanjlustan vid liv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.