Inte ens På Spåret slår årsmötestal i Nynäshamn

Mina tankar gick till mannen som jag hade i telefonluren för ett par månader sedan. Han brukade följa de tv-sända riksdagsdebatterna med stort intresse men undrade artigt om talmannen förutom ledamöternas namn inte också kunde läsa upp vilken partibeteckning de olika partiföreträdarna hade. Typ Maria Abrahamsson, M. Bara namnupplysningen hjälpte honom inte då han var blind, och inte hade koll på alla ledamöters politiska hemvist.

Tydligen har fler än jag fått det där på sitt sätt omskakande samtalet. För klockan 9.00 när talmannen kallade upp den första talaren i dagens aktuella debatt om våldet i Malmö så hörde jag från min bänkplats klart och tydligt: Morgan Johansson, S! Det var för övrigt en riktigt bra debatt, och justitieminister Beatrice Ask, M, gjorde en strong insats. Titta själva här!

Resten av dagen har vårkänslorna gjort sig påminda när jag blickat ut genom fönstret. Annars har tiden gått åt till att fila på formuleringarna inför kvällens framträdande hos partivännerna i Nynäshamn. Jag är inbjuden att årsmötestala och det kräver sina förberedelser.

Vad jag tänker säga? Först en inledning där jag reflekterar över min tid som riksdagsledamot så här långt. Det finns ett och annat att berätta. Sedan skissar jag på det mest troliga parlamentariska läget framöver.

Visserligen sitter inte den nya S-ledaren i riksdagen men självklart kommer Stefan Löfven att påverka svensk politik, oklart bara på vilket sätt. Men en stor skillnad jämfört med Sahlin och Juholt är att Löfven inte verkar lika angelägen om att valsamverka med V och MP.

V och MP verkar å andra sidan vara måttligt roade av tanken att samverka med S. Löfvens nyktra klarspråk om att jobben är viktigare än kärnkraftsavvecklingen är rena krigsförklaringen mot de forna stödpartierna. Och inte mig emot om det skulle bli så att sossarna precis som förr i tiden går till val på ett helt eget program och kallt räknar med att V och MP ställer upp som – just det – stödpartier.

Resten av mina funderingar sparar jag till i kväll. Undrar förresten hur många som kommer? Jag har ju en viss final att konkurrera med.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.