Skatteutskottet planerar för Kanadaresan, Almega för skattereform …

Ett säkert tecken på att ljuset har återvänt till våra breddgrader är talgoxens karaktäristiska vårdrill. I morse följde tit-tutandet mig tills Lundagatan går över i Ringvägen, där dränktes fågelsången av oväsendet från Hornsgatan. Klockan var 07.20 när jag lämnade hemmet för att hinna förbi tjänsterummet innan jag slog mig ner med kaffet i riksdagens partimatsal, tror jag, där tjänsteföretagarnas Almega hade bjudit in riksdagsledamöter till frukostseminarium om skattesystemet.

Almegas näringspolitiske chef Ulf Lindberg (han som står vid bordets gavel, övriga herrar i bild är Socialdemokraternas Lars Johansson och mina partikompisar  Ulf Berg och Lars Beckman) nåja, Lindberg var kanske lite väl tydlig med att Almega gärna ser en bred parlamentarisk översyn (läs utredning) av det svenska skattesystemet.

Almega har rätt i att vad som en gång kallades århundradets skattereform har drygt 20 år på nacken och inte alls är utformad eller anpassad för att tackla vare sig globaliseringen eller tjänsteföretagens framväxt i takt med industrisamhällets om inte död så långa insomningsfas.

Men en bred parlamentarisk utredning om skattesystemet? Finns det några som helst realistiska förutsättningar för alliansregeringen och oppositionspartierna att komma överens? Tja, i Skatteutskottet ligger det motionsyrkanden från S och V som väntar på behandling och som går på tvärs med allt vad sund tjänsteföretagsamhet heter. Skulle vi alliansledamöter acceptera den typen av skrivningar i ett kommittédirektiv? Knappast. Jag gissar att Almega inser att man bör vara tacksam för det!

Morgonen gled så över i förmiddag. För min del innebar det en extra koll i spegeln och mer puder på näsan inför en intervju i kammarfoajén med Aktuellts Margit Silberstein. Resultatet ser ni i kvällens Aktuellt 21.00. (Jag säger ”mitt” ungefär 19.20 in i inslaget).

Till sist. I mars reser halva Skatteutskottet, däribland jag, till Kanada på studieresa. Närmare bestämt är det utskottets ena långresa under mandatperioden (den andra går till Australien och då med andra halvan av ledamöterna). Som ett led i förberedelserna inför Kanada gästades vi i förmiddags av UD som informerad om allt från från jord- och skogspolitiken till ursprungsbefolkning, handelspolitiken, inrikespolitiken, med mera. Det blir en del att läsa in, kan jag lugnt säga.

Denna torsdag i demokratins tjänst kröntes så klockan 16.00 med ett knapptryckarrally. Vad vi röstade om? Läs och titta här. Lagstiftandet var överstökat på en kvart! Sedan gick jag hem och svettades ytterligare en halvmil på löpbandet, tid 25.58!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.