Snart slutåkt med räntesnurrekarusellen

Jag nickade uppmuntrande från min bänkplats (314). Nej, det hör inte till vanligheterna men jag kunde bara instämma i min utskottskollega Jennie Nilssons syrliga kommentar i talarstolen. (Här på bilden dock finansminister Anders Borg.)

Nilsson var irriterad och sur på att det hade tagit så lång tid från det att Socialdemokraterna begärde fredagens aktuella debatt om riskkapitalbolag i den skattefinansierade välfärden, och det gjorde alltså S den 10 november, till dess att debatten ägde rum, vilket alltså var i går den 3 februari.

Det säger sig självt att riksdagens arrangemang med aktuella debatter får något löjeväckande över sig om debattlystna riksdagsledamöter ska behöva vänta i flera månader innan den aktuella debatten blir av. Indignationen kan ju hinna gå över, opinionsvågorna lägga sig och – hemska tanke – mediernas strålkastarljus ha hunnit vändas åt annat håll flera gånger om. I det läget kan jag väl förstå att det inte är kul alls att äntra talarstolen, elda upp sig och slugga hej vilt … oklart bara varför och mot vem?

Men så var knappast fallet i fredags. För ingen, absolut ingen, kan ha glömt höstens avslöjanden om missförhållanden inom äldrevården. Och den folkliga ilskan, som absolut delas av oss politiker, är helt intakt.

Som finansministern också påpekade i riksdagsdebatten arbetar alliansregeringen intensivare än någon annan S-regering tidigare har gjort med att sätta stopp för dessa skatteupplägg som har gjort det möjligt för riskkapitalisters vårdbolag och deras investerare att plocka ut miljardvinster i (lågskatteländer) utomlands i stället för att göra rätt för sig i (högskattelandet) Sverige.

Jo, jag är klibbig part i målet men det ligger inte för mig att av enbart lojalitetsskäl kelgrisa med vare sig regeringen eller enskilda statsråd. Självklart har jag också en och annan synpunkt på hur alltför höga skattenivåer påverkar folks agerande, men låt mig återkomma till det. (Och då tänker jag inte främst på införseln i landet av billig lågbeskattad alkohol som sätter Systembolagets stolta paroller ur spel och som dessvärre också är en grogrund för tung kriminalitet i hamnstäder som Malmö).

Finansminister Anders Borg var som sagt föredömligt tydlig i fredagens välfärdsdebatt med att det NU får vara färdigåkt med räntesnurrekarusellen. I dagens DN annonserar Borg att det redan om ett par månader – mars eller april, vad vet jag? – kommer förslag från regeringen som ska sätta stopp för välfärds- och andra tjänsteföretags möjligheter att gömma vinster utomlands.

I likhet med en hel del andra litar jag på finansministern. Som det (nästan) står i psalmen: Vår Anders är oss en väldig Borg.

Lördag på er!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.