Skippa skrumplevern, sikta på nämndemännen i stället!

Läser att man kan få skrumplever av alltför flitigt läskpimplande … bara jag som är beredd att ompröva avlagt nyårslöfte???

Sjukpensionären Jenny, 62, avger inget nyårslöfte men uttrycker en nyårsönskan i DN Stockholm (31/12). Hennes förhoppning för 2012 lyder rätt och slätt: Att jag får vara frisk.

Inget att säga om det, tänker jag och läsare vidare i rutan bredvid där nyss friställde Lars, 36, hoppas på ett nytt jobb … och här hinner bildminnet ifatt mig. Jag backar till rutan med Jenny, sjukpensionären som hoppas att hon 2012 får vara frisk. I mina öron låter det som ett uppslag … för Försäkringskassan.

Själv har jag fortfarande fullt upp med att hantera alla ilskna reaktioner i mejlboxen från nämndemän som såg mitt framträdande för en vecka sedan i Aktuellt (inslaget börjar 12.56 in i programmet). Efter att i förmiddags ha länkat till DN:s komprometterande om än inte alls överraskande avslöjande om sovande nämndemän i rättssalen har debattvågorna på min Facebooksida nått full stormhöjd.

Härligt uppfriskande med livlig debatt i angeläget ämne! Och mig förvånar det faktiskt inte alls att det framför allt är nämndemännen själva i sällskap med en och annan politruk som backar upp systemet med politiserade domstolar.

Rättsstaten får vi andra försvara, tänker jag. Inte minst kan det denna snöyriga kväll i stugan vara läge att påminna om det uppmärksammade fallet där nämndemännen förmodligen i en känsla av att vara i symbios med det allmänna rättsmedvetandet friade den älgjägare som sköt ihjäl en skidåkare som oväntat dök upp bakom ett skogsparti just i skottlinjen bakom en älgkalv. Domaren ville fälla för vållande till annans död men blev alltså överröstad av nämndemännen.

Åklagaren har så klart överklagat. För en galen konsekvens av domen är att det måste bli straffritt också att som bilist köra ut på en väg utan att ordentligt se sig för och där krocka med en annan bilist, med ursäkten att man inte hade anledning att räkna med att det skulle dyka upp en bil på den glest trafikerade vägen.

Jag tror inte att ens nämndemännen i fråga tycker att det vore okej att fria den vårdslöse bilisten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.