Mer makt till Berlin och Paris, javisst, men inte till Bryssel

Så har dyningarna från förra veckans toppmötesbeslut om en finanspolitisk pakt mellan EU-länderna rullat in över Aftonbladets ledarsida. Katrine Kielos varnar för att europakten ”ger mer makt till Bryssel” och råder regeringen att säga nej för svensk del.

Men huvudpoängen med EU-ledarnas beslut har gått Katrine Kielos förbi. Liksom DN:s Peter Wolodarski, och Sydsvenskans Olle Lönnaeus. De tycks nämligen felaktigt tro att den finanspolitiska pakten innebär att ekonomisk makt flyttas från medlemsländerna till unionen i riktning mot ett ”Europas förenta stater”. För det är just det som OL skriver och som också KK och PW är inne på.

När sanningen i stället är att såväl EU-kommissionen som federalisterna i Europaparlamentet har blivit rundade av regeringschefernas beslut att lägga paktsamarbetet på rent mellanstatlig basis, utom räckhåll för institutionerna i Bryssel. Mer makt har gått till Berlin och Paris, javisst, men rakt inte till Bryssel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.