Tullens spritlager var större än Systembolagets

I väntan på att rättsmaskineriets kvarnar mal färdigt har Tullen inget annat val än att lagra pallarna med beslagtagen sprit, vin och öl. Och gissa om det lagras! Den äldsta ölen i lagerhallen hos Tullen i Helsingborg (bilden) var daterad 2006.

Det var i fredags morse som en dryg handfull av allianskompisarna i Skatteutskottet vaknade på Marina Plaza för ett heldagsbesök i stan, med start klockan 09.00 hos Tullen.

Bakgrunden är att vi har ägnat höstens kommittéarbete åt att skaffa oss en bättre bild av alkoholkonsumtionen. Pimplar vi mer eller mindre och vilken inverkan har de svenska skattenivåerna på vin, sprit och öl för näthandeln, mängden olagligt införda jästa drycker (smugglingen) och – ytterst – kan man längre hävda att Systembolaget har monopol på alkoholförsäljningen i Sverige?

Svaret har visat sig variera beroende på vem man frågar. Men som de ansvarsfulla beslutsfattare vi är har vi på eget initiativ träffat såväl SoRad och Sprit & Vinleverantörsföreningen som vinklubbar. Därutöver har Skatteutskottet träffat Systembolagets ledning under avslappnade former, som jag har lärt mig att det heter.

Men i fredags var det dags för Tullen i Helsingborg. Inklusive lunch hos kommunalrådskompisarna i stan, plus en lektion i hur polisen genom att väga fordon från kontinenten under 72 timmar kunde kamma hem uppemot tre miljoner kronor i böter (till statskassan) för 70 000 ton övervikt alkohol! Jo, ett besök hos regionens största systembolag hanns också med.

Vad som avhandlas mellan politiker och tjänstemän i sådana här informella sammanhang är inte avsett för spridning utanför sammanträdesrummen. Fast så mycket kan jag ändå avslöja att Tullens lager av beslagtagen alkohol var större än Systembolagets. Min slutsats bekräftar väl mest vad jag tidigare trodde, det vill säga att bolagets detaljhandelsmonopol i praktiken är överspelat och att högre alkoholskatt inte är lösningen på problemet.
Detta inlägg har redan inkräktat på söndagens firande av tredje advent, för husfridens skull borde jag sätta punkt. Men jag kan bara inte motstå att dela med mig av gårdagens kampanj med allianskompisarna i Fridhemsplans tunnelbana.

Det var en paus i julruschen som uppskattades inte bara av oss alliansare utan också av de jäktade kollektivåkare som saktade in på stegen för en mugg glögg, pepparkaka och pratstund om allt från miljonprogrammens behov av renovering till vanvård av äldre och … julklappsbekymmer.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.