En vecka i alkoholens tecken …

Jodå, det har slunkit ner ett och annat glas vin i veckan, men nog inte värre än vanligt.

Vad jag syftar på är att vi allianskompisar i Skatteutskottet i onsdags träffade både Sprit & Vinleverantörsföreningen och forskare hos SoRAD (bilden, närmast intill mig sitter partibroder Ulf Berg).

Det är ingen hemlighet att den svenska alkoholbranschen och SoRADs forskare har väldigt olika uppfattningar om problemet med illegal alkoholinförsel till vårt land. Just därför är det så angeläget för oss kunskapstörstande politiker att ”lyssna in” båda lägren. Alltså inte bara statliga Systembolaget som Skatteutskottet besökte i tisdags kväll.

Systembolagets VD Magdalena Gerger är en entusiastisk person, jag är imponerad. Men hon lyckades ändå inte dölja oron som Systembolaget hyser för den nätbaserade illegala handeln med alkohol. Bolaget känner sig hotat, därav Systembolagets aviserade innovation att börja med hemkörning av dryckerna. Ja, givetvis mot betalning!

Det säger sig självt att kan man köpa månadens – eller varför inte årets? –  förbrukning av vin, öl och sprit via nätföretag som inte gör någon affär alls av att man också måste betala alkoholskatt, och dessutom levererar lådan med pavor, boxar och burkar utanför dörren, då framstår kanske inte Systembolaget längre som det självklara inköpsalternativet?

Så bra då att alkoholminister Maria Larsson vid torsdagens frågestund i riksdagen inte reflexmässigt tonade ned att Systembolaget och det svenska detaljhandelsmonopolet är sidsteppat, utan äntligen tycks börja inse problemets allvar (anförande 95).

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.