Oförklarade löneskillnader på väg att få en förklaring

– Kanske kan du hjälpa mig att formulera det där uppdraget till riksdagens utredningstjänst, sa jag i förmiddags till ”min” politiska sekreterare. Frågan som skaver i hjärnbarken sedan rätt länge och som jag gärna vill ha svar på gäller inte sådana begripliga löneskillnader som beror på att man struntar i att väga in faktorer som ålder, arbetstid och utbildning.

Vad som intresserar mig och som forskaren Eva M Meyersson Milgrom gjorde mig uppmärksam på i mitt tidigare liv är de oförklarade löneskillnaderna. Närmare bestämt vad som döljer sig bakom löneskillnader mellan kvinnor och män när man har vägt in sådant som ålder, arbetstid och utbildningsnivå. I vissa fall kan det röra sig om olaga diskriminering. Säkert. Men oförklarade lönegap kan också bero på andra faktorer som hänger ihop med mäns och kvinnors olika preferenser och val på arbetsmarknaden. Faktorer som inte är kartlagda och som vi därför inte vet någonting om. 

Utredningsbehovet har som sagt gjort sig påmint varje gång Medlingsinstiutet larmat om att löneskillnaderna består.

Så går det någon timme på riksdagsrummet och på text-tv dyker plötsligt följande rubrik upp:  

Regeringen tillsätter en delegation för jämställdhet i arbetslivet för att utreda lönegapet mellan kvinnor och män. Men inte bara det, i direktiven läser jag alltmer exalterad att delegationen ska undersöka de bakomliggande orsakerna – ”strukturella förklaringar” – till varför män och kvinnor gör olika val i arbetslivet. Med tillägget: Mycket kan göras för att hjälpa unga med information om utfall av olika utbildningsval, men direkt styrning av valen kan aldrig bli en av politikens uppgifter. 

När politiken är som vackrast, tänker jag. Och avvaktar väl att skicka in mitt uppdrag till riksdagens utredningstjänst. Tänk om man i stället får en plats i delegationen??!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.