Juholt kunde ha blivit Thages statssekreterare

Eftermiddagens tv-inspelning gick alla tiders, för det fall någon undrar. Jag utesluter inte att programserien i hemlig kanal om medmänniskors eventuella hjältemod i situationer av nödställda hundar och barn rent av kan bli en tittarsuccé. Regissören, programledaren, producenten, sminkösen, kaffekokaren och annat studiofolk verkade i alla fall belåtna. Men det tog sin tid …

Fast inte fler timmar än att jag hann till kvällens nätverksträffmiddag hos SNS med Socialdemokraternas Håkan Juholt. Jepp, jag fanns med på den namntunga deltagarlistan! Liksom inbjudne Juholt.

I en tid då många borgerligt sinnade suckar över att alliansregeringen har lagt sig i den politiska mittfåran för att locka sosseväljare, påstår Juholt att vi lever i avpolitiseringens tidevarv. Killen har humor!

Och innan Juholt i mars tog över som partiledare var Socialdemokraterna ett parti som (enligt Juholt) var att likna vid en ”popcorngryta” i bemärkelsen att företrädarna på hans post hade ”poppat” ur sig förslag som ingen vill ha.

Någon sanning ligger det väl i den ansträngt komiska liknelsen.

I kväll avslöjar så Juholt en dold hemlighet som ingen är nyfiken på. Dåvarande försvarsministern Thage G. Peterson (1994-97) ville göra Juholt till statssekreterare, men Juholt ville hellre vara riksdagsledamot och nöjde sig därför med upphöjelsen till politiskt sakkunnig åt Thage G Punkt.

Okej, jag är elak, så även i kväll. Det var väl också därför som Juholt tappade fattningen när jag frågade vad han egentligen menade med sitt uttalande om att Revisionsrätten i EU ska ta över kontrollen över medlemsstaternas budgetar, och därmed köra över de nationella parlamenten, däribland Sveriges riksdag?

Juholt snäste att vi – han och jag – kunde ta den diskussionen i riksdagen. Vi två mötas i debatt där? Never, det kommer aldrig att ske, och det vet Juholt. Därför gav jag heller inte med mig. Som reaktion fick jag i ansiktet att jag kunde skriva en debattartikel, så skulle han svara.

Behöver jag säga att det hade känts schyst om någon i sällskapet i kväll hos SNS hade suckat lite ljudligt? Apropå att visa civilkurage …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.