Varken regering eller riksdag ska lägga sig i prövningen av Agiza

”Vidare ska inte mänskliga rättigheter stå i vägen /…/ Dessutom ska människor som döms för våldsamt upplopp sättas i fängelse”, slog han fast. Han som slog fast heter David Cameron och visst, alla förstår vi att Storbritanniens premiärminister är hårt pressad av anarkin som dessa dagar härskar på Englands gator. Men ändå, Camerons uttalande är av det olyckligare slaget, i bästa fall ett ”slip of the tongue”. Storbritannien är ett land som genom sin historia och tradition har bättre koll än de flesta andra på värdet av maktdelning mellan politik och oberoende domstolar.

Jag kom att tänka på det när jag tidigare i dag hörde Lars Ohly. Som riksdagsledamot begriper han förstås vad som konstitutionellt gäller, men ändå KRÄVER Ohly – och en del andra – att REGERINGEN nu ska bevilja Ahmed Agiza uppehållstillstånd med hänvisning till den brutala avvisning som Agiza tillsammans med Mohammed Alzery utsattes för 2001 med hjälp av amerikanska CIA på Bromma flygplats.

Vänsterledaren verkar dessutom ha förträngt att utvisningen skedde efter klartecken från dåvarande S-regeringen, en regering som leddes av Göran Persson och regerade tack vare lojalt stöd av Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Jag vet inte, men det är möjligt att den egyptiske medborgaren Ahmed Agiza har rätt att få uppehållstillstånd här i Sverige. Alldeles bestämt vet jag däremot att det inte är en uppgift för regeringen – eller för riksdagen –  att befatta sig med saken. Om och när egyptiern Ahmed Agiza ansöker om uppehållstillstånd i Sverige faller det på Migrationsverkets lott, och i sista hand Migrationsöverdomstolens, att pröva hans ansökan i enlighet med de lagar och kriterier som riksdagen har beslutat ska gälla. Och då blir det en fråga om tillämpning av gällande rätt, varvid politiska hänsynstaganden inte ska ha någon plats alls. Det är så den konstitutionella ordningen i vårt land fungerar.

Därför gör Lars Ohly – och andra – klokt i att skruva ner tonläget, och låta den rättsliga prövningen ha sin gång utan politisk inblandning. För i grund och botten tror jag inte att ens vänsterpartiet gillar att politiker, som en hårt pressad David Cameron nu gör, utser sig själva till domare och kräver att domstolarna ska lyda!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.