Vi gick till Utö för natten …

Dagen började bra med ett hyfsat professionellt ifrågasättande av nämndemannasystemet i P1 Morgon. Låt vara att de inbjudna gästerna uttalade sig i försiktigaste laget, om ni frågar mig. Logiskt sett borde deras resonemang ha lett fram till ett ifrågasättande av nämndemannasystemet som sådant. Men, men.

Morgonfixandet gick i ett huj. Klockan 08.45 när Saxaren punktligt lade ut från Strömkajen, då var vi ombord. Lagom till lunchekot angjorde vi Gruvbryggan på Utö. Innan dess hade jag talat länge och väl med mannen bredvid på soldäck om behovet av att folk som orkar jobba inte går i pension vid 65. Själv var han 70 fyllda och jobbade på som vanligt, men i dag skulle han och hustrun verkligen fira. Ja, eftersom hon fyllde  … 65 ???

Incheckade i en urcharmig ”skärgårdssvit” på Utö Värdshus packar vi ryggsäcken med läsning och en och annan bira och ger oss ut på de varma klipporna.

Där i solen insuper jag statsvetarprofessor Tommy Möllers klokheter om det politiska ledarskapets vedermödor i svåra tider.

Det är tankeväckande läsning. Möller har en välgörande kritisk syn på senare tids Reinfeldtfientliga utspel om statsministerns agerande efter Anders Behring Breiviks terrorattentat mot det norska regeringskansliet och grannlandets socialdemokratiska parti.

Viktigare ändå är så klart den norske statsministern Jens Stoltenbergs tackbrev till Sveriges statsminister, som inleds med orden: Käre Fredrik.

Men oj, vilket ställe Utö är!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.