På Advokatsamfundets party talade vi om allt annat än kungen

Fredag kväll och jag kan för mitt liv inte minnas hur veckan inleddes. Inser att det låter oroväckande, samtidigt som jag med ett glas vin framför mig läser ett vykort från IOGT-NTO som överlämnar en kurbitsliknande blomma till ”Dig som vill minska alkoholbruket”. Typiskt, jag som just har börjat få upp mingelvanan!

Senast nu i eftermiddag vimlade jag omkring bland snittarna, Marie Söderqvist och rosébubblet på Regeringsgatan hos Företagarna.

Organisationens, nya vd Elisabeth Thand Ringqvist bjöd in till – just det – sommarmingel. Här bredvid demonstrerar hon hur man gör för att bli medlem i parti.. förlåt organisationen. Om man vill ansluta sitt företag till Företagarna stoppar man ett visitkort i ena lådan, vill man – i likhet med mig – bli medlem mer privat – trycks kortet ner i andra lådan.

Hur trevligt som helst! Inte minst mitt mingelprat med Anita Lignell du Rietz. En fantastisk kvinna med ett förflutet på Näringsdepartementet och som också – kanske just därför – hade en och annan synpunkt på hur alliansregeringen har hanterat ”det här” med kvinnlig företagsamhet. Själv är Anita fil dr, ekonom och författare till Svenskornas företagsamma historia. En presentation av boken får ni här. Läs den!

Förresten, när Stockholms moderatkvinnor i höst 100-årsjubilerar kommer Anita Lignell du Rietz att finnas med i paneluppsättningen för att ge sina perspektiv på kvinnligt företagande genom tiderna. Mer om den saken avslöjas inte nu.

Som vanligt när det gäller partiinterna överläggningar tänker jag inte knysta ett ord om M-riksdagsgruppens sommarfest i tisdags kväll. Så när jag kom hem var jag inte människa att kunna beskriva var i Saltsjön i närheten av Nackalandet jag hade befunnit mig. Men festlokalen påminde om ett båthus och kockfolket sa att skaldjuren kom från Göteborg och … hjälp vad jag minglade den kvällen.

I torsdags kväll var det dags för Sveriges Advokatsamfunds traditionsenliga fullmäktigemiddag som avhölls på Operaterrassen. Varför jag blir bjuden på denna märkvärdiga fest? Jo, men jag fick faktiskt Samfundets hedersamma journalistpris 2005, i år gick det till radioprogrammet Kaliber. Inga kommentarer, säger jag.

Men innan jag slank in på megaminglet med Sveriges församlade juristelit lät jag mig som synes fotograferas i maktens mittpunkt, mellan Slottet och Riksdagen. Uppställningen motiverades inte minst av att jag hade på känn att kungen skulle vara på en och annan skinntorr juristläpp med anledning av generalsekreteraren Anne Rambergs uttalande i veckan om Hans Majestäts trovärdighet versus kriminella ”gangsters” brist på detsamma.

Nu blev det inte så värst mycket snack om kungen, bortsett från en och annan humoristisk vändning i festtalen. Desto mer av den varan levererar advokat Per E Samuelsson (nej han syntes inte till i går kväll) på DN Debatt där han ondgör sig över Advokatsamfundets – läs Anne Rambergs – ”svassande” för kungen.

Frågan är så klart hyperkänslig i advokatkåren, även om jag själv har svårt att se det anmärkningsvärda i ett uttalande om att yrkeskriminella har lägre trovärdighet än Sveriges statschef. Men som framgick i eftermiddagens Studio Ett filar Advokatsamfundets avgående ordförande Tomas Nilsson på ett bemötande av Samuelssons kritik mot generalsekreteraren. Fortsättning lär alltså följa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.