En illistig Håkan Juholt pudlade om Thomas Bodström

Att i en höstbudgetmotion lansera en 800-miljonerssatsning på sommarjobb kan ju uppfattas som dålig tajmning. Fast snarare var det en illistig Håkan Juholt som i Ekots lördagsintervju viftade med fläskbenet som han i valet 2014 hoppas ska vinna över förstagångsväljarna till Socialdemokraterna. Nämligen tre veckors garanterat sommarjobb med avtalsenlig lön till alla mellan 15-18 år. Ingen kan därmed om tre år anklaga Juholt för att i valrörelsen lansera ett desperat och ogenomtänkt förslag. Slugt så det förslår!

Själv minns jag mitt första sommarjobb. Hela vintern hade jag gått och sneglat på ett par ursnygga läderstövlar och en skivspelare med inbyggt kassettdäck. Så glädjen var stor när jag som nästan 15-åring fick anställning som brickflicka på Domusrestaurangen. Men förutom en hisnande lön på 17 kronor i timmen, lika mycket som jag hade haft i veckopeng, tvångsanslöts jag (och min lillebror som fick jobb i disken) till LO i och med första löningen. Ja, indirekt till sossepartiet, var väl tanken.  Och skillnaden känns inte jättestor jämfört med Juholts löfte i dag om statligt finansierade sommarjobb. Redan i unga år ska medborgarna lära sig att inträdesbiljetten till arbetsmarknaden utfärdas av SAP. Juholt drömmer sig uppenbarligen tillbaka till tiden då jobb var synonymt med staten och det Socialdemokratiska partiet.

Men visst var det en festligt upplevelse att läsa Thomas Bodströms senaste bok samtidigt som Ekots Tomas Ramberg grillade Håkan Juholt. Det förvånade mig inte att han efter Mona Sahlins kritik (”Men jag tycker att Håkan uttryckte sig lite taskigt om att Thomas har spelat fotboll längre än han hållit på med politik”) i dag gjorde en halv pudel och lite till. Han ångrade sig inte men tog ändå tillbaka sitt nedlåtande uttalande om Bodström som medioker deckarförfattare.

Mer överraskande var att Juholt redan har insett att han behöver Bodström i nästa valrörelse. På annat sätt kan i alla fall jag inte tolka Juholts nu så lena tal om att Bodström är ”spelbar på hela fältet”.

Den fotbollsmetaforen bäddar för Bodströms politiska comeback. Om Juholt får bestämma, vill säga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.