M-kampanjen utanför Skatteverket handlar om rätten till egna pengar

Hela 18 241 kronor! Så mycket mer av mina surt förvärvade slantar har jag under 2010 fått behålla tack vare ”skattereduktion för arbetsinkomster”, som det heter i deklarationsblanketten, sid 4.

Det är ingen nyhet att regeringens motståndare svartmålar alliansen för att slösa jobbskattesänkningarna på de redan rika. Men inget kunde vara mer felaktigt. I fjol hade jag ingen fast inkomst alls förrän i oktober då det första riksdagsarvodet flöt in på bankkontot.

Därför vet jag hur bra, inte lyxigt utan just bra, det känns att ha drygt en tusenlapp extra varje månad på bankkontot när det kniper i plånboken. Nej, vända på slantarna behöver jag inte göra nu, för det borgar riksdagsarvodet på hela 56 000 kr i månaden. Annat var det som sagt under fjolåret, och året dessförinnan när jag sade upp mig från SvD utan att ha nytt jobb ordnat

Budskapet som mina moderatkompisar (på bilden forne SvD-kollegan Mattias Lundbäck) och jag spred utanför Skatteverket var alltså att regeringens jobbskatteavdrag innebär att en vanlig löntagare numera får behålla 1 750 kronor mer varje månad. För den personliga handlingsfriheten är de pengarna långt mer konkreta än de ”vingar” som den förstamajtalande Håkan Juholt vill förse ungdomarna med.

Förmodligen står flera av kamraterna kvar och huttrar i den snåla blåsten bara för att påminna deklaranter som är ute i sista minuten om att de har mer pengar kvar efter skatt. I så fall är jag inte helt säkert på att tidpunkten och målgruppen är den tacksammast tänkbara …

Ändå sympatiserar nog de allra flesta med regeringens målmedvetna politik att det ska löna sig bättre för människor att arbeta, försörja sig själva och bidra till Sveriges ekonomiska tillväxt.

Ytterst handlar det om att säkra landets välfärdsbygge. Inspirerad av en annan före detta SvD-kollegas träffsäkra förstamajanalys tvålade jag till snubben med cowboyhatt härintill.

Hans försök att charma med ett fång röda rosor utanför Fiskus högborg på Söder, punkterade jag effektivt med påpekandet: Ni Socialdemokrater är mer intresserade av att fördela välstånd än att skapa det!

Innehållet i Socialdemokraternas skuggbudget rubbar inte mitt intryck en millimeter. Jag förlitar mig på Anders Borgs omdöme helt och fullt.

När det gäller ekonomi och finanser vill säga, där är Borg helt klart ett geni. Mer mänskligt felbar är han i andra saker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.