Ståupparen Schyman skulle nog funka som nämndeman…

Vilken lördag! Jag är inte bara ledig efter en späckad men lyckad vecka. Klockan är 19.30 och solen skiner i högerhörnet av balkongen! Tidigare i dag satt det söderbor på varenda uteservering från Hornsgatan till Medborgarplatsen och huttrade i den blåsiga vårsolen.

Själv klev jag in på biografen för att våndas och njuta av The Kings Speech.

Inspirerad blev jag. Typiskt nog har jag inte fler utskottsbetänkanden att försvara i riksdagens talarstol före sommaren. Att ställa till med en interpellationsdebatt med något av regeringens statsråd – justitieministern? – bara för att få tillfälle att talträna i kammaren är väl inte att tänka på? Eller…jo, varför inte?

Blev du inte överkörd så det räcker i torsdags kväll på Utrikespolitiska föreningen i Uppsala, undrar kanske någon som var där och hörde Gudrun Schyman och mig debattera om hur vi ser på könsorättvisorna internationellt, ekonomiskt och juridiskt.

Okej, av skrattsalvorna och applådåskorna som Schyman drog ner förstod jag att studentpubliken som fyllde lokalen till yttersta stolen (ca 230 pers!) inte stod på min sida, enbart. Men det är liksom mitt naturtillstånd, alla är emot mig!

Gudrun är verkligen väldigt mycket duktigare än vad jag är på att agera ståuppkomiker i favoritpolitiskt taskspel, förlåt ämne, där har jag en hel del att lära.

Men seriöst, om vi talar om kvinnoläget i världen, för det var ju ändå den utrikespolitiska föreningen som bjöd in oss, då måste man ändå medge att regeringen med biståndsminister Gunilla Carlsson i spetsen gör väldigt mycket bra grejer för att öka jämställdheten i utvecklingsländer – och därmed för att stärka kvinnors rättigheter i världen.

Av någon anledning som jag fortfarande inte begriper var det i huvudsak svenska men ändå internationellt orienterade auditoriet i torsdags kväll totalt ointresserat av den typen av sakupplysningar.

Snälla, kan någon berätta för mig varför upplysta studenter nådens år 2011 villigt låter sig förföras av en kvinna som har gjort sin egen person till lukrativ affärsidé och tryggat leverbröd, i stället för att ägna en kritisk tanke åt vad Gudrun Schyman egentligen säger om att göra livet bättre för kvinnor, internationellt, ekonomiskt och juridiskt?

Medan ni funderar på den saken tycker jag att ni ska lyssna på den här tjejen. Ett klart ministerämne, inte bara på näringsminsterposten…

Nej, det hör verkligen inte hit, men den homofoba sverigedemokraten i Värmlands tingsrätt får enligt Överklagandenämnden fortsätta att döma i domstol eftersom extrema åsikter inte räcker som uteslutningsgrund. Talar det för eller emot nämndemannasystemet? Var jag står vet ni.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.