Aktuellts gubbar tror att de har kommit på något…

….sju, åtta, nio, tio. Andas djupt, räkna igen, ett…två…tre…fyra…

Men vad f-n, här har man i över ett decennium kämpat för att lyfta frågan om det felaktiga i att ha juridiskt oskolade, politiskt tillsatta lekmannadomare som dömer i våra domstolar.

Så blir det äntligen skarpt läge. Mina 10 år av ihärdigt opinionsbildande mot nämndemannasystemet verkar till sist ha satt sina spår och ge avkastning. Som jag har konstaterat tidigare stämmer numera alltfler in och får upp ögonen för det ohållbara med systemet. Senast i dag anslöt sig akademikerförbundet Jusek till kritiken.

Vad gör då SVT? Jo, man bjuder in Folkpartiets Johan Persson och en för omvärlden professor-vem-som-helst Claes Sandgren för att tillsammans med Aktuellts Lennart Persson munhuggas om saken. Debatten urartar (ungefär 25 minuter in i sändningen) till vad som närmast kan liknas vid ett slagsmål mellan blinda.

Jo, jag lider när jag hör denna för rättssäkerheten så viktiga fråga diskuteras på ren töntnivå, utan skärpa och stringens med yrvakna argument. De medverkande herrarna tycks dessutom inbilla sig att detta är första gången frågan om nämndemännens medverkan i rättskipningen förs på tal.

Gudrun Schyman, någonstans hade du kanske trots allt ändå rätt…suck

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.